ua en ru

Іспанія забороняє здійснення крупних операцій готівкою

Перед лицем гострої бюджетної заборгованості іспанська влада ухвалила рішення посилити заходи контролю за фізичними особами і підприємствами, підозрюваними в ухиленні від сплати податків. Про це в січні повідомила перший заступник голови уряду Сорайя Саєнс де Сантамарія. Під особливий контроль уряд має намір поставити сферу будівництва і продаж житла, передає Deutsche Welle.

Зокрема, починаючи з лютого 2012 року, коли вступить в дію "Генеральний план податкового контролю", буде заборонено оплачувати готівкою будь-які операції понад 3 тисячі євро. Покупку, за задумом влади, слід сплатити кредитною карткою або оформити переказом грошей через банк. Цей захід розповсюджується і на іноземців. Багато з них при придбанні нерухомості в Іспанії вважають за краще розплачуватися готівкою, оминаючи банки.

За прогнозами, заходи, що приймаються, дозволять тільки в 2012 році поповнити казну більш ніж 8 мільярдів євро. Адже, за підрахунками фахівців, в тіньовій економіці діє, не сплачуючи податки, приблизно чверть іспанських підприємств, в основному середніх і дрібних. Крім того, оплата операцій готівкою дозволяє успішно вкривати від податкового відомства частину коштів, що знаходяться в обороті.

Нагадаємо, агентство S&Р понизило рейтинг Іспанії.