ua en ru

Іспанія офіційно запросила у Євросоюзу допомогу в розмірі до 100 млрд євро (доповнення)

Іспанія офіційно запросила у Євросоюзу (ЄС) фінансову допомогу на рекапіталізацію банківської системи в розмірі до 100 млрд євро. Про це йдеться в заяві Міністерства економіки та фінансів Іспанії, передає Reuters.

Міністр економіки Іспанії Луїс де Гіндос повідомив у листі голові Єврогрупи Жан-Клод Юнкер, що точна сума фіндопомоги, необхідної для покриття поточних банківських потреб і створення додаткового "захисного буфера", буде визначена пізніше. Також де Гіндос підтвердив, що офіційна угода про виділення фінансової допомоги Іспанія підпише не пізніше 9 липня ц.р.

Нагадаємо, 21 червня 2012 р. були опубліковані перші підсумки аудиту іспанського банківського сектора, проведеного компаніями Rolan Berger та Oliver Wyman. За їхніми даними, для відновлення банківської системи Іспанії може знадобитися від 51 до 62 млрд євро. За даними аудиту, трьом найбільшим іспанським банкам - Banco Santander, BBVA і Caixabank - не знадобиться вливання додаткового капіталу навіть у найгіршому сценарії. Рекапіталізація необхідна невеликій групі банків, проблеми яких іспанський уряд вже почав вирішувати шляхом націоналізації. На даний момент націоналізовано чотири банки - Bankia, CatalunyaCaixa, NovaGalicia і Banco de Valencia, причому Bankia, четвертий за обсягом активів банк Іспанії, вже запросив фіндопомогу в розмірі 19 млрд євро.

При цьому точні дані про потреби іспанського банківського сектора стануть відомі лише за підсумками другого аудиту. Результати другого дослідження (які будуть оприлюднені у вересні 2012 р.) будуть відображати повнішу картину, так як в рамках аудиту, проведеного Deloitte, Ernst and Young, PriceWaterhouse Coopers і KPMG, буде протестовано 90% банківського сектора країни.