ua en ru

Іран заявив, що не заперечує проти зниження цін на нафту

Іран, що входить в ОПЕК та традиційно виступає за підтримку світових цін на нафту на рівні 100 дол. за бар., змінив позицію, повідомивши, що не заперечує проти зниження цін.

Іран, що входить в ОПЕК та традиційно виступає за підтримку світових цін на нафту на рівні 100 дол. за бар., змінив позицію, повідомивши, що не заперечує проти зниження цін. Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерело, знайоме з політикою Ірану в нафтовій сфері.

Іран займає третє місце в ОПЕК видобуток нафти, і його бюджет багато в чому залежить від нафтового експорту, тому країна зазвичай першою виступає за скорочення видобутку в організації при зниженні світових цін. Але в цей раз ОПЕК, судячи з усього, не планує переглядати обсяг виробництва.

"В цей час року зниження цін - це нормально. Зниження цін компенсується подорожчанням долара", - розповіло джерело.

Заступник міністра нафтової промисловості Ірану раніше висловив припущення, що спад цін буде короткочасним. Керуючий Національною нафтовою компанією Ірану Рокнеддин Джаваді, коли його запитали, чи зашкодять низькі ціни бюджету країни, відповів: "Я так не думаю".

Найбільший в ОПЕК виробник Саудівська Аравія, а також Кувейт та Катар, дали зрозуміти, що не будуть скорочувати видобуток, і значно знизили ціни для азіатських клієнтів.

Організація обговорить квоту на видобуток 30 млн бар. у добу на плановій нараді 27 листопада.

Нагадаємо, сьогодні ціна нафтової корзини ОПЕК знизилася ще на 0,9% - до позначки 85,14 дол./бар.