ua en ru

Іран збирається розширити нафтове ембарго на європейські країни

Тегеран збирається розширити нафтове ембарго після розриву нафтових відносин з Францією і Великобританією. Про це повідомляє напівофіційне інформаційне агентство Mehr, передає телеканал "Россія24".

Агентство посилається на слова голови Національної нафтової компанії Ірану (NIOC) Ахмада Калебані. Він заявив: "Якщо ворожі дії деяких європейських держав продовжаться, поставки нашої нафти в ці країни будуть зупинені".

Раніше Іран оголосив про припинення експорту до Франції і Великобританії. Ці дії підстьобнули зростання цін на нафту до 9-місячного максимуму. В Азії вони досягли 105 дол. за барель.

При цьому Калебані пророкує цінам подальше зростання. "При нинішній ситуації на ринку є ймовірність, що ціни перевищать бар'єр в 150 долл.", - пообіцяв Калебані.

Наприкінці січня 2012 р. Євросоюз схвалив новий пакет обмежувальних заходів відносно Ірану, покликаний скоротити джерела фінансування ядерної програми країни. Рада ЄС ввела заборону на імпорт, придбання і транспортування іранської нафти і нафтопродуктів, а також належні до них фінансові та страхові операції. Повністю нафтове ембарго відносно Ірану має набути чинності 1 липня 2012 р. До цієї дати європейським країнам дозволено купувати іранську нафту за діючими контрактами.

Іран пригрозив симетричною відповіддю на економічні санкції ЄС. Парламент країни пообіцяв прийняти закон про швидке припинення експорту нафти в Європу, не чекаючи набрання чинності ембарго.

Причиною санкцій проти Ірану стала публікація доповіді Міжнародної організації з атомної енергії (МАГАТЕ), в якій говорилося, що Іран до 2003 р. вів роботи, спрямовані на створення ядерної зброї, і що така діяльність може здійснюватися й донині. США, Ізраїль і низка країн Заходу підозрюють Іран у спробах створити ядерну зброю. Іранський уряд заявляє, що його ядерна програма носить мирний характер.