ua en ru

Іран надасть Сирії кредит в 3,6 млрд дол. на купівлю нафтопродуктів

Представники Сирії та Ірану підписали договір про надання Тегераном Дамаску довгострокового кредиту в розмірі 3,6 млрд дол. на придбання нафтопродуктів. Про це повідомляє Reuters з посиланням на представників влади та банкірів.

Операція була узгоджена ще в травні й дозволить Ірану придбати частку в інвестиційному капіталі в Сирії. Вона є частиною пакету заходів допомоги режиму сирійського Президента Башара Асада, а також його найближчим політичним союзникам.

Інший кредит, в 1 млрд дол., раніше був наданий на придбання іранських енергогенеруючих продуктів та інших товарів за схемою товарообміну. За бартером Сирія експортує в Іран текстиль і сільськогосподарські продукти, такі як оливкове масло і цитрусові.

Читайте також: Ірак засуджує транзит іранської зброї до Сирії через свою територію, але не в силах його зупинити, - МЗС Іраку

На даний момент військові сили Сирії, так само як і економіка країни, відчувають жорстку нестачу нафтопродуктів. Причиною для цього стали санкції, накладені США і Євросоюзом після розгону офіційним Дамаском протестів опозиції.

Незважаючи на політичну підтримку з боку Китаю та Росії, які заблокували в ООН проект резолюції, який міг би привести до введення подальших санкцій проти Сирії, а також виступили проти військового втручання в сирійський конфлікт, Сирія все більш налагоджує економічні зв'язки з Іраном, який реально може їй допомогти в протистоянні західним санкціям. Так, сторони вже уклали угоду, що дозволяє Сирії експортувати в Іран товари за зниженого митного тарифу.