ua en ru

Іран готовий обговорювати з Заходом свою ядерну програму, - Президент країни

Президент Ірану Хасан Роухані заявив, що його країна готова вести переговори з західними державами з питання ядерної програми, передає Associated Press.

"Іран готовий до переговорів із Заходом, заснованих на рівності та взаємній повазі", - заявив Роухані й додав, що також потрібна необхідність визнання прав народу Ірану, включаючи право на ядерні технології і збагачення урану. Він також закликав Захід "не думати тільки про свої інтереси".

"Іранська нація виступає проти застосування зброї масового знищення і дотримується всіх міжнародних конвенцій", - підкреслив президент Ірану.

Раніше повідомлялося про те, що 23 вересня 2013 р. Роухані відправиться в Нью-Йорк на саміт Генеральної асамблеї ООН. Іранський президент запропонував використовувати цю зустріч як можливість приступити до обговорення питання про мирний атом.

На думку керівництва західних країн, Іран розробляє власну ядерну зброю. Тегеран стверджує, що використовує ядерну енергію виключно в мирних цілях.

Раніше Роухані пообіцяв взаємодіяти з іншими країнами для вирішення проблем тероризму, незаконного обігу наркотиків, кіберзлочинності та культурної агресії. США, однак, заявили, що цього недостатньо для врегулювання розбіжностей щодо ядерної програми.

При цьому днями влада США заявила, що готова почати переговори з Іраном "на основі взаємної поваги".