ua en ru

В Іраку протестувальники підпалили консульство Ірану

В Іраку протестувальники підпалили консульство Ірану Фото: протести в Басрі (twitter.com/Sakt59)

Протестувальники увірвалися в консульство Ірану в Басрі і почали громити офіси

Протестувальники штурмували консульство Ірану в південному місті Іраку в Басрі у п'ятницю, 7 вересня. Також раніше група маніфестантів підпалила будівлю мерії Басри, передає Reuters.

Демонстранти увірвалися і почали руйнувати офіси консульства. Також дипмісію закидали вогнем. Як повідомили джерела в службі безпеки, консульство було порожнім, коли увірвався натовп.

В Іраку протестувальники підпалили консульство Ірану
В Іраку протестувальники підпалили консульство Ірану
В Іраку протестувальники підпалили консульство Ірану

Фото: протести в Басрі (twitter.com/Sakt59)

Порт Басри закритий

За даними "Агенства Анадолу", 7 вересня стало відомо, що уряд Іраку закрив порт Умм Каср у зв'язку з тривалими акціями протесту в місті Басра.

Як повідомив співробітник митниці порту Мухсін Раді, порт закритий до особливого розпорядження з метою посилення безпеки.

Як сказав журналістам представник компанії "Порти Іраку" Анмар ас-Сафі, міністр транспорту Іраку Казиї Фінджан закликав учасників акцій протесту не перешкоджати роботі аеропортів та портів.

Причини протестів

Хвиля протестів в Басрі була спровокована відсутністю електрики і великими перебоями з водою. Зазначимо, що Басра вважається одним з найспекотніших місць на планеті, з літніми температурами, що регулярно перевищують +50 градусів.

Починаючи з понеділка у 2-мільйоному місті Басра щонайменше 10 протестувальників загинули, перевежно під час зіткнень з силовими структурами. Мешканці кажуть, що їх вигнали на вулицю через корупцію та заворушення, що дозволило інфраструктурі зруйнуватися, не залишивши ні влади, ні безпечної питної води у спекотне літо.

Менші протести в знак солідарності з Басрою відбулися в ряді інших міст, включаючи Кербелу і Багдад.

Політична криза в Іраку

Протестувальники засуджують вплив Ірану на політичні партії Іраку. Так, впливовий шиїтський богослов Муктада ас-Садр, чиї прихильники здобули перемогу на парламентських виборах, виступив з телезверненням до іракського народу. Він зажадав скликати екстрене засідання парламенту та викликати на нього прем'єр-міністра Хайдара аль-Абаді.

Заворушення штовхнули Ірак в новий нову кризу в той час, коли політикам ще належить узгодити новий уряд після непереконливих виборів у травні. Новий парламент, нарешті, зустрівся в понеділок в перший раз, але розійшовся після дня, коли жодна фракція не зібрала достатньої кількості голосів, щоб обрати оратора, а тим паче назвати наступного прем'єр-міністра.

Тим часом у Басрі тривають заворушення, незважаючи на введену владою комендантську годину. Демонстранти розгромили також штаб-квартиру проіранського ополчення "Асаїб Ахль аль-Хак".

Нагадаємо, як повідомляло РБК-Україна 6 вересня, в іракському місті Басра під час зіткнень протестувальників з іракськими силами безпеки загинули 7 осіб. Про це повідомляє Anadolu Agency.