ua en ru

Інтерпол видав міжнародний ордер на арешт засновника WikiLeaks Дж.Ассанжа

Інтерпол видав міжнародний ордер на арешт засновника скандального сайту WikiLeaks Джуліана Ассанжа, передає РБК з посиланням на ВВС. Тепер країни - члени міжнародної поліцейської організації повинні бути готові до арешту Дж.Ассанжа.
Раніше прокуратура Швеції видала міжнародний ордер на арешт Дж.Ассанжа. Його розшукують за підозрою у згвалтуванні, домаганнях і незаконному застосуванні сили по відношенню до жінки. Всі звинувачення Дж.Ассанж заперечує і стверджує, що його переслідування є реакцією на публікації його сайту.
У самій Австралії, громадянином якої є Дж.Ассанж, в даний час проводиться спеціальне розслідування, покликане встановити, чи порушує місцеве законодавство листопадова публікація сайтом WikiLeaks секретних документів, і які заходи необхідно вжити щодо засновника сайту.
Свою скандальну серію викриттів сайт WikiLeaks почав з публікації секретних матеріалів, що стосуються військових дій США та їх союзників в Афганістані та Іраку. У результаті до широкої публіки були донесені деякі подробиці цих кампаній. Зокрема, в опублікованих матеріалах йшлося про невиправдані жертви серед мирного населення, тортури, що застосовуються до затриманих за підозрою в тероризмі, і про невдалий час низки операцій. У кінці листопада сайт розсекретив чергову добірку матеріалів уряду США. У відкритому доступі виявилися документи Державного департаменту (у тому числі листування американських дипломатів), частина яких позначена грифом "таємно".
Міжнародна організація кримінальної поліції (Інтерпол) об'єднує правоохоронні органи 188 країн.