ua en ru

Іноземні інвестори почали розпродаж розписок ВТБ

Іноземні інвестори BlackRock Fund Advisors, DWS Investment, Danske Capital Finland почали розпродаж розписок ВТБ. Треба віддати належне інтуїції західних управляючих: через десять днів після цього ситуація навколо ВТБ через покупку ним "Банку Москви" стала погіршуватися - агентство Moody's знизило держбанку прогноз по рейтингу, повідомляє РБК daily.
Згідно з даними Bank of New York Mellon Nominees, "дочка" американської інвестиційної компанії BlackRock - BlackRock Fund Advisors (BFA) продала в кінці червня всі належні їй ADR банку ВТБ на 76,44 млн дол. Раніше фонд оцінював вхідну ціну по 6,17 дол. за одну розписку. Швидше за все BFA вдалося вийти з ADR ВТБ без втрат, у той час як вчора розписки вже торгувалися біля позначки 5,88 дол.
Ще 22 червня цього року керуючий східноєвропейськими інвестиціями BlackRock Сем Вехт усіляко розхвалював акції ВТБ ресурсу FT Advise. "Російський банківський сектор залишається привабливим, швидко збільшується кредитування, знижуються резерви по поганих боргах на тлі повного відновлення сектора від фінансової кризи. Ми розраховуємо, що ВТБ виграє від усіх цих факторів", - говорив Сем Вехт. Вчора ж представник BlackRock Емма Філліпс на запит РБК daily відповіла без захвату: "Згідно з нашою політикою ми не даємо коментарів щодо паперів окремих компаній".
На думку директора департаменту з управління активами "Альянс РОСНО" Михайла Акромовского, зміна настрою BlackRock до акцій ВТБ пов'язана з тим, що фонду необхідно було продати велику позицію, і в цьому випадку "чому б не сказати, що акції гарні, щоб люди купували". Крім BFA частку в ADR почали скорочувати DWS Investment (на 5,5 млн дол.) і Danske Capital Finland (на 3,7 млн ​​дол.) Мабуть, фонди передчували ситуацію навколо "Банку Москви" і ВТБ: після того як вони продали розписки, агентство Moody's знизило рейтинги "Банку Москви" до негативного і дало такий же прогноз по рейтингу ВТБ.
Михайло Акромовскій підтримує рішення фондів: "Зараз краще не мати акцій ВТБ. На тих цінових рівнях, на яких банк торгується, краще його продати і купити щось варте". На думку партнера Verno Capital Брюса Бауера, звичайно, всі бояться ситуації в "Банку Москви" і того, що банку ВТБ знову доведеться залучати новий капітал.
Показово, що фонди воліють купувати акції інших російських банків. Так, американська Capital Group і швейцарська Pictet Asset Management разом придбали акцій НОМОС-банку майже на 50 млн дол. Також Capital Group і BFA купили розписок Ощадбанку на 400 млн і 215 млн дол. відповідно.

Нагадаємо, міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service змінило зі "стабільного" на "негативний" прогноз по наступних рейтингах банку ВТБ: рейтингу фінансової стійкості на рівні D-, довгостроковим рейтингам по депозитах в національній і іноземній валюті (Baa1) і рейтингах пріоритетних і субординованних зобов'язань (Baa1/(P) Baa2). Зміна прогнозу відбиває ризик ослаблення капіталізації ВТБ, що посилився, у зв'язку з планованою консолідацією Банку Москви, говориться в матеріалах Moody's.

"Перегляд прогнозу по рейтингах ВТБ на негативний відображає вищий ризик погіршення показників капіталізації банку у зв'язку з планованою консолідацією Банку Москви, що знаходиться в скрутній фінансовій ситуації, і російського Центробанку, потребуючого екстреної допомоги", - вважає віце-президент Moody's і провідний аналітик по банку ВТБ Євген Тарзіманов.
Крім того, раніше Міністерство фінансів України провело відбір первинних дилерів, за результатами якого 6 липня 2011 р. "ВТБ Банк" став первинним дилером і отримав право підписати договір про співпрацю в частині розвитку внутрішнього ринку державних цінних паперів з Міністерством Фінансів України.