ua en ru

Іноземна інтервенція в Сирії запустить ланцюгову реакцію у світовому масштабі, - Асад

Президент Сирії Башар Асад не має наміру залишати країну. "Сирія - це єдине місце, де я можу перебувати. Я не маріонетка Заходу, щоб їхати на Захід чи ще кудись. Я сирієць, народжений в Сирії і повинен жити і померти в Сирії", - підкреслив він в інтерв'ю телеканалу Russia Today.

Він також заявив, що Сирія - останній оплот секуляризму, стабільності і мирного співіснування в регіоні. Тому ціна інтервенції в Сирію, якщо вона станеться, "буде непідйомною для всього світу". Як вважає Асад, якщо в Сирії почнеться іноземне втручання, станеться ланцюгова реакція, яка торкнеться всіх країн від Атлантичного до Тихого океану і взагалі всього світу.

"Я не думаю, що Захід піде цим шляхом. Однак якщо це все ж станеться, ніхто не в змозі прогнозувати, що буде далі", - сказав Асад.

Нагадаємо, раніше у Держдепартаменті США заявили, що Асаду декілька країн, зокрема деякі держави Близького Сходу, запропонували політичний притулок. В американському відомстві зазначили, що глава Сирії на пропозиції відповів відмовою. Напередодні прем'єр-міністр Великобританії запропонував сирійському лідерові судовий імунітет і безпечний виїзд з країни, якщо він складе з себе повноваження.

Збройне протистояння між владою та опозицією в Сирії триває з березня 2011 р. Країна потрапила в число держав, які були охоплені громадянськими заворушеннями.

Спочатку дії опозиції, за рідкісним винятком, носили мирний характер, проте опісля переросли в збройний конфлікт з урядовими військами. Режим Асада спочатку намагався змусити опозицію відмовитися від своїх вимог, а потім прийти до консенсусу з приводу політичної перебудови.

Читайте також: Семеро сирійських генералів втекли до Туреччини

Антиурядові сили звинувачують Асада в жорстокості і застосуванні зброї проти мирних громадян. У свою чергу офіційний Дамаск стверджує, що під прикриттям політичних вимог у країні орудують "банди озброєних терористів", підтримувані США, Туреччиною і монархіями Перської затоки. За деякими оцінками, число жертв конфлікту в Сирії вже перевищило 35 тис. осіб.