ua en ru

Інформатора WikiLeaks суд визнав невинним у допомозі ворогові

Американський військовий Бредлі Меннінг, який передав сайту WikiLeaks тисячі секретних документів, визнаний невинним по одному із найбільш серйозних пунктів звинувачення - співпраця з ворогом, передає Associated Press.

Американський військовий Бредлі Меннінг (на фото), який передав сайту WikiLeaks тисячі секретних документів, визнаний невинним по одному із найбільш серйозних пунктів звинувачення - співпраця з ворогом, передає Associated Press.

У той же час Меннінга визнали винним по ряду інших пунктів, в тому числі в шпигунстві. Суд порахував, що обвинувачення не змогло довести неодноразове порушення Меннінгом закону про шпигунство (Espionage Act). Судовий процес проходив в штаті Меріленд.

Співпраця з ворогом вважалося одним з найбільш серйозних пунктів звинувачення, висунутих Меннінгу. Прокурор впевнений, що документи, які підсудний передав WikiLeaks, опинилися у відкритому доступі і могли бути завантажені представниками "Аль-Кайєди".

25-річний Меннінг, уродженець штату Оклахома, служив аналітиком військової розвідки в Іраку, звинувачується в передачі понад 700 тис. документів, що становлять військову таємницю, сайту WikiLeaks. Йому було пред'явлено звинувачення по 21 кримінальній статті, включаючи співробітництво з ворогом, що передбачає довічне ув'язнення.

За сукупністю звинувачень 25-річному інформатору WikiLeaks загрожує 154 роки позбавлення волі. Розраховуючи на більш м'який вирок, Меннінг визнав 10 пунктів звинувачення.

Читайте також: Головному інформатору Wikileaks Бредлі Меннінгу загрожує 154 роки в'язниці

Сторона звинувачення стверджує, що Меннінг зрадив інтереси США. Адвокати військовослужбовця наполягають на тому, що він не зрадник, а інформатор, і що його наміри полягали в тому, щоб розпочати широке громадське обговорення американської військової стратегії та зовнішньої політики. Меннінг діяв в інтересах нації, вважає сторона захисту.

Меннінг був заарештований в Іраку в травні 2010 р. Він вибрав собі не військовий трибунал, а цивільний суд присяжних.