За даними УКАБ, це передусім пов'язано зі скороченням виробництва ковбасних виробів
Імпорт сала і жирів в Україну в січні-жовтні, порівняно з аналогічним торішнім періодом, скоротився на 21% - до 46,6 тис. т. Про це з посиланням на дані митної статистики повідомили у прес-службі асоціації "Український клуб аграрного бізнесу "(УКАБ).
Як зазначається, насамперед це пов'язано зі скороченням виробництва ковбасних виробів, адже тверде сало і жири, які ввозяться з-за кордону, далі використовуються у м'ясопереробній промисловості.
Основними країнами-імпортерами були Польща - 62%, Німеччина - 23% і Нідерланди - 9%. Середня ціна імпорту становила близько 0,60 дол./кг, що на 0,30 дол./кг дешевше, ніж за аналогічний період 2014 р.
"Таким чином, через девальвацію гривні і ввізні мита на продукцію в Україну імпортувалася дешева сировина", - йдеться в повідомленні.
Як повідомлялося, в серпні міністр сільського господарства РФ Олександр Ткачов пообіцяв росіянам замінити українське сало південноамериканським.
Нагадаємо, у 2013 р. було зафіксовано зростання імпорт сала тому, що його виробництво в Україні скоротилося внаслідок зниження поголів'я сальних порід через переорієнтацію підприємств на вирощування м'ясних порід свиней. При цьому наголошувалося, що в разі девальвації гривні можна очікувати на зниження імпорту сала в Україну, оскільки при високому курсі долара імпортне сало стає досить дорогим.