ua en ru

ІДІЛ утримує в Мосулі близько 100 тис. мирних жителів в якості "живого щита", - ООН

ІДІЛ утримує в Мосулі близько 100 тис. мирних жителів в якості "живого щита", - ООН Фото: бойовики ІДІЛ (YouTube screenshot)

За останні 9 місяців близько 862 тис. чоловік покинули місто

Сьогодні, 16 червня, в Організації Об'єднаних Націй заявили, що бойовики з "Ісламської держави" можуть утримувати більше 100 000 іракських цивільних осіб в якості "живого щита" в Старому місті Мосула в Іраку. Про це повідомляє AFP.

Представник агентства ООН у справах біженців в Іраку Бруно Гедо сказав, що ІДІЛ захоплювало мирних жителів за межами Мосула і насильно переміщувало в Старе Місто.

"Більше ста тисяч цивільних осіб все ще можуть утримуватись у Старому Місті... Цивільні особи, що залишилися в цьому районі, живуть у ситуації злиднів і паніки без їжі, води та електрики. Ситуація все більше загострюється. Вони оточені бойовими діями зі всіх сторін", - сказав Гедо журналістам у Женеві.

Повідомляється, що снайпери намагаються вбити будь-кого, хто намагається покинути район під контролем ІД. При цьому, деякі люди, яким вдається втекти, виявляються сильно травмованими.

Оскільки битва за повернення Мосула почалася дев'ять місяців тому, близько 862 000 чоловік вже були переміщені з міста. З тих пір 195 000 чоловік повернулися, головним чином, на звільнений схід міста.

Це означає, що 667 000 чоловік залишаються переміщеними. Майже всі вони з західного Мосула і живуть в 13 таборах, створених ООН, або у приймаючих сім'ях.

Нагадаємо, іракські військові звільнили північний район Мосула від ІД. Терористи "Ісламської держави" все ще утримують два райони міста.