ua en ru

ICU знизив прогноз зростання ВВП України в 2012 р. майже в 2 рази - до 1,9%

"Інвестиційний Капітал Україна" (ICU) знизив прогноз зростання ВВП України в 2012 р. на 46% - з 3,5% до 1,9%. Про це заявив керівник аналітичного підрозділу групи ICU Олександр Вальчишен, повідомляє прес-служба компанії.

"На тлі стагнації в промисловості, що посилюється Європейського боргової кризи, що негативно позначається на українському експорті, скромних очікувань щодо врожаю сільгоспкультур ми прогнозуємо, що зростання ВВП в 2012 р. складе 1,9%, - заявив Вальчишен. - Ми також зменшили прогноз зростання реального ВВП на 2013-2014 роках на 1,5 і 1,7 п.п. (до 3,1% і 4,0%) відповідно".

Експерт відзначив, що зниження прогнозів зростання економіки спричинило за собою перегляд прогнозу дефіциту державного бюджету України.

"У 2012 р дефіцит держбюджету досягне 3,6% ВВП, а в 2013-14 р. скоротиться до 3,1% ВВП, - підкреслив Вальчишен. - Збільшення потреби у фінансуванні дефіциту держбюджету буде супроводжуватися ще більшої концентрації зусиль влади за контролем над сплатою податків та зборів, продовженням активної приватизації держпідприємств, а також запозиченнями на внутрішньому і зовнішньому боргових ринках".

Крім того, ICU переглянув прогноз дефіциту рахунку поточних операцій на 2012 р., з 4,9% (квітневий прогноз) до 5,4% ВВП.

"Це зміна прогнозу відображає високу інерційність ціни на імпортований природний газ, а також обсягів його внутрішнього попиту, який підтримується державними дотаціями населенню, - зазначив Вальчишен. - Середня імпортна ціна на природний газ в 2012 р. оцінюється на рівні 419 доларів за 1 тис. куб. м, що на 28% більше середньої ціни минулого року. В той же час, зовнішній попит на продукцію української металургії швидше реагує на економічні цикли".

При цьому, на думку аналітика тиск ринку на обмінний курс гривні збережеться до кінця 2012 року.
"Процентні ставки на ринку залишаться на колишньому високими, оскільки влада захищатиме обмінний курс гривні від тиску. Зниження процентних ставок можливе після розблокування програми МВФ, що очікується після виборів в кінці 2012 р.", - вважає експерт.

Нагадаємо, раніше Світовий банк знизив прогноз зростання ВВП України в 2012 р. на 0,5 п.п. - до 2%.

У держбюджеті України на 2012 р. закладено зростання ВВП на 3,9%. За 6 місяців, за словами прем'єр-міністра Миколи Азарова, він становив 2,5%.