ua en ru

Хорошковський вважає, що для "Нафтогазу" не принципово вибір банку для залучення кредиту

Перший віце-прем'єр України Валерій Хорошковський вважає, що для НАК "Нафтогаз України" не принципово вибір банку для залучення кредиту. Про це він повідомив в інтерв'ю BBC-Україна.

"Я не бачу жодних проблем, в якому банку брати - в Deutsche Bank чи в "Газпромбанку". Тобто, якщо компанія потребує додаткових обігових коштів, це її позиція, де брати ці кошти. Тому контекст цього питання, наскільки я розумію, простежується лише в наступному - що якщо кредит не буде повернутий, тоді буде право, умовно кажучи, якихось додаткових умов до "Нафтогазу". Я вас запевняю, що уряд ніколи не піде на те, щоби таким шляхом вирішувати питання "Нафтогазу", - сказав Хорошковський.

За його словами, питання несплати по кредиту взагалі не стоїть. "Якщо "Нафтогаз" як компанія мав змогу домовитись про певні ставки, а також про певні суми кредитування, нас абсолютно це влаштовує. Тим більше, що це питання якраз стикується з питанням, про яке ми говорили, - про ефективність надання державної допомоги саме в цьому, газовому або комунальному, питанні", - додав перший віце-прем'єр.

Нагадаємо, НАК "Нафтогаз України" має намір залучити у "Газпромбанку" кредит на 2 млрд дол. у зв'язку з виникненням термінової потреби у накопиченні фінансових ресурсів для виконання зобов'язань перед "Газпромом" за імпортований природний газ.

Крім того, сьогодні повідомлялося, що "Нафтогаз" продасть "Укрексімбанку" ОВДП на 922,1 млн грн для розрахунків з "Газпромом". Відзначимо, раніше "Нафтогаз" домовився про продаж "Дельта банку" ОВДП на 7,097 млрд грн.

В кінці листопада 2011 р., "Нафтогаз" продав на умовах РЕПО ОВДП "Укрексімбанку" на 770 млн 302,5 тис. грн.