ua en ru

Хімзброю у Сирії застосовували, але невідомо, коли та на якому боці, - Обама

Владі США достеменно відомо, що в Сирії застосовувалася хімічна зброя, але поки невідомо, коли та на якому боці воно було використано - таку позицію озвучив Президент США Барак Обама, передає Associated Press.

Американська сторона не виключає застосування військової сили в Сирії, але тільки при формальному умови, що застосування хімічної зброї урядовими військами країни буде доведено.

Раніше влада США повідомили, що мають дані про застосування владою Сирії хімічної зброї проти мирних громадян. Сирійська сторона заперечує всі звинувачення в застосуванні хімзброї, називаючи їх "неприкритою брехнею".

Нагадаємо, що наприкінці 2012 р. - початку 2013 р. представники сирійських повстанців кілька разів звинувачували урядові війська у використанні хімічної зброї. Пізніше влада також висунули аналогічні звинувачення на адресу бойовиків. Поки жодне з цих звинувачень не було підтверджено незалежними джерелами.

Як і у випадку з Іраком, ситуація з хімічною зброєю цілком може стати приводом для початку іноземної інтервенції в Сирію на боці опозиції. При цьому є дані, що бойовими отруйними речовинами володіє не тільки регулярна армія, але і бойовики, які отримують його кустарним способом на захопленій території.

Читайте також: Хімзброя у Сирії може змінити "правила гри", але військовий сценарій виключений, - Обама