ua en ru

Хедж-фонд Bridgewater Pure Alpha в 2011 р. збільшив дохід до 13,8 млрд дол., обігнавши Quantum Endowment Fund Сороса

Джордж Сорос більше не найуспішніший керуючий хедж-фондом. Торік його Quantum Endowment Fund, який відмовився від роботи із засобами сторонніх інвесторів, поступився пальмою першості Bridgewater Pure Alpha під управлінням Рея Даліо, який заробив своїм клієнтам 13,8 млрд дол. Головним "лузером" в галузі став мільярдер Джон Полсон.

Фонд LCH Investments, що інвестує в інші хедж-фонди і входить в Edmund de Rothschild Group, представив свій список найуспішніших в 2011 році представників галузі.

Найуспішнішим фондом торік став Bridgewater Pure Alpha під управлінням американця Рея Даліо, який заробив для своїх інвесторів 13,8 млрд дол., правильно спрогнозувавши догляд в безпечні активи. Це максимальний дохід одного фонду, отриманий за один рік в історії галузі.

Такий результат дозволив Bridgewater вийти на перше місце в рейтингу - з моменту заснування в 1975 році він приніс інвесторам 35,8 млрд дол. До цього лідером був Quantum Endowment Fund, який з моменту свого заснування в 1973 р. приніс інвесторам 31,2 млрд дол. За 2011 рік фонд Джорджа Сороса втратив 3,8 млрд дол., більша частина цієї суми - повернення грошей інвесторам, після того, як Джордж Сорос в липні минулого року вирішив закрити фонд для третіх осіб, зосередившись на управлінні сімейним станом.
Ще одним "лузером" в минулому році став Джон Полсон, керуючий фондом Paulson & Co. За минулий рік він втратив 9,6 млрд дол., зробивши невірну ставку на активне відновлення економіки США. Тим не менш, він все одно потрапив на третю сходинку рейтингу LCH.

В цілому минулий рік став для хедж-фондів не самим вдалим, відзначають в LCH. Загальний підсумок - втрата галуззю 123 млрд дол. Проте найуспішніші хедж-фонди все ж показали непогані результати. З моменту свого заснування на кінець 2011 року вони принесли своїм інвесторам в цілому 474 млрд дол. Це більше результату будь-яких інших інвестиційних структур на ринку, стверджують в LCH. В середньому кожен хедж-фонд торік втратив 5,2% своїх активів, свідчать дані Bloomberg. Це один з найгірших результатів в історії галузі.

Незважаючи на це, аналітики Barclays Capital розраховують, що інтерес до хедж-фондів в 2012 році тільки зросте. "Наш аналіз свідчить, що інвестори можуть внести в хедж-фонди близько 80 млрд дол. нового капіталу в цьому році", - відзначив аналітик банку Аджай Нагпал. Крім того, в Barclays чекають, що інвестори також перерозподілять між хедж-фондами та їх стратегіями ще 300 млрд дол. Сумарно мова йде приблизно про п'яту частину всіх активів під управлінням хедж-фондів.