ua en ru

Грузія в найближчі 2-3 роки чекає двозначного економічного зростання

Новий уряд Грузії очікує двозначного економічного зростання протягом найближчих двох-трьох років на тлі реформ, що стимулюють розвиток середнього бізнесу, усунення монополій, розвитку фондової біржі та залучення інвестицій. Про це в інтерв'ю "Рейтер" сказав новий міністр економіки та сталого розвитку Грузії Георгій Квірікашвілі.

"Якщо в нашій країні буде створений сильний середній бізнес, то ми очікуємо досягнення двозначного зростання ВВП протягом двох або трьох років. Однією з наших головних цілей є усунення монополій (у бізнесі), захист прав власності, звільнення судової системи від політичного тиску і створення стійкого законодавства", - сказав Квірікашвілі.

Квірікашвілі вважає, що нинішній рівень інфляції, який, за його прогнозом, до кінця року не перевищить 1-2%, заважає розвитку бізнесу: "Інфляція дуже низька, я б сказав нижче, ніж повинна бути ... Тому ми прогнозуємо рівень інфляції в межах 4-5% в наступному році, так як цей рівень є нормальним і буде стимулювати зростання бізнесу", - сказав міністр.

Також, Квірікашвілі сказав, що новий уряд має намір повернутися до ідеї проведення зарубіжного IPO 25% акцій державної залізниці, угоди, яка була відкладена в травні поточного року на тлі поганої ситуації на ринках: "Ми говоримо про 25% акцій залізниці ... Я думаю, що це буде хорошим орієнтиром (benchmark) для іноземних інвесторів для оцінки ризиків у країні", - сказав Квірікашвілі.

За його словами, уряд також має намір розвивати місцевий фондовий ринок і прагне до його інтеграції з біржами в Східній Європі: "Були попередні переговори з представниками Віденської та Варшавської фондових бірж ... З боку фондових бірж Східної Європи є великий інтерес, є плани інтеграції з ними і об'єднання наших платформ", - сказав Квірікашвілі.

Міністр повідомив, що сподівається на швидке відновлення торгових відносин з Росією, так як грузинська влада вже одержують перші позитивні сигнали з Москви: "Першим позитивним сигналом є те, що російська сторона видала 1.000 дозволів грузинським сухопутним перевізникам вантажів ... З нашого боку було видано аналогічну кількість дозволів російським перевізникам ", - сказав Квірікашвілі.

"Ми всіляко сприятиме повноцінному відновленню торговельних відносин між двома країнами ... Я думаю, що нормальний діалог між Грузією і Росією на рівні бізнесу і культурних зв'язків можливий", - сказав міністр.

Він зазначив, що не бачить зв'язку між даними у минулому році колишнім урядом Грузії згодою на вступ Росії у Всесвітню Торговельну Організацію (ВТО).

"Я ніяк не пов'язую вступ Росії до СОТ з тими процесами, які відбуваються зараз ... Тут мова більше йде про новий позитивному настрої", - сказав міністр.

За його словами, в грудні в Грузії очікується візит делегації великих російських бізнесменів, а також групи представників санітарної служби РФ, які будуть перевіряти грузинські вина та мінеральну воду.

Квірікашвілі повідомив, що для залучення інвестицій в країні до вже існуючого партнерським фонду додадуться і інші інвестиційні фонди, а пріоритетними інвестиційними сферами залишаться енергетика, сільське господарство, туризм та інфраструктура.

Читайте також: Прем'єр-міністр Грузії Іванішвілі виключає можливість свого візиту до Росії.