ua en ru

Гройсман ініціює створення робочої групи для доопрацювання реформи децентралізації

Гройсман ініціює створення робочої групи для доопрацювання реформи децентралізації Фото: Володимир Гройсман

А "Сампопомич" закликає не поспішає з змінами до Конституції

Спікер Верховної Ради України Володимир Гройсман ініціює створення спільної робочої групи для доопрацювання змін до Конституції України в частині децентралізації. Про це він повідомив в ході конференції "Конституційна реформа в Україні: досягнення і перспективи", передає кореспондент РБК-Україна.

"Є два шляхи, на які ми могли б піти з вами. Перше - до голосування в 300 голосів - зараз спільно з депутатами, з нашими колегами, експертами - внутрішніми, зовнішніми - робимо спільну групу, допрацьовуємо законодавчо те, що їсти потрібно, спільно врегулюємо всі ризики", - сказав Гройсман.

За його словами, для завершення ефективної роботи, необхідно ще врахувати пропозиції органів місцевого самоврядування на обласному та районному рівнях.

Разом з тим, він нагадав, що у парламенту є два року для напрацювання необхідної законодавчої бази для проведення децентралізації.

У свою чергу парламентська фракція "Самопоміч" пропонує Раді повернутися до обговорення змін до Конституції в частині децентралізації.

"Є пропозиція повернутися до конституційної дискусії. Провести ці зміни, які відповідають духу та філософії нашого бачення децентралізації в країні, спільного бачення ризиків", - сказав лідер парламентської фракції "Самопоміч" Олег Березюк.

На думку парламентарія, попереднє обговорення змін до Конституції не було публічним.

Депутат додав, що зміни основного закону можливі тільки у разі повної консолідації парламентських фракцій і суспільства.

Разом з тим, Березюк закликав парламент не поспішати з ухваленням змін до Конституції.

Нагадаємо, майже 60% українців підтримують проведення децентралізації - об'єднання територіальних громад.