ua en ru

Грищенко: Україна та США 26 вересня підпишуть меморандум по ядерному питанню

Україна та США в понеділок, 26 вересня, підпишуть меморандум по ядерному питанню. Про це в ефірі телеканалу "Інтер" заявив міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко.

"На понеділок у нас заплановано підписання з Хілларі Клінтон меморандуму по проблемі високозбагаченого урану, про зобов'язання Сполучених Штатів та про побудову сучасної дослідницької установки, щоб Україна знаходилася на перших ролях в цих дослідженнях", - сказав Грищенко.

Нагадаємо, в Нью-Йорку Президент України Віктор Янукович заявив, що США готові надати науково-дослідним інститутам України технології в обмін на реалізацію рішення щодо вивезення з території нашої держави високозбагаченого урану. Глава Української держави нагадав, що Україна підтримала ініціативу Президента США у сфері ядерної безпеки та нерозповсюдження ядерних матеріалів.

Нагадаємо, що на початку липня Україна і США не змогли підписати меморандум з питань ядерної безпеки.

Тоді США озвучили готовність надати Україні компенсаційний пакет приблизно в 40 млн дол. за вивіз усього високозбагаченого урану і вже доставили в Україну певну кількість низькозбагаченого урану для Київського інституту ядерних досліджень і почали заходи щодо посилення технічного потенціалу Севастопольського університету ядерної енергії та промисловості. Але американська сторона не хоче фіксувати на папері свої зобов'язання щодо її участі в будівництві в Харкові сучасної ядерної установки - джерела нейтронів, заснованого на підкритичній збірці, керованої електронним прискорювачем. Українська ж сторона наполягала на підписанні відповідного документа.