ua en ru

Грищенко вважає забезпечення якості ліків та їх доступності однією з ключових завдань уряду

Віце-прем'єр міністр Костянтин Грищенко вважає забезпечення якості ліків та їх доступності однією з ключових завдань уряду. Про це він заявив у розширеному інтерв'ю виданню "Факти" напередодні Дня фармацевтичного працівника України.

Так само в інтерв'ю Грищенко говорить про необхідність нарощування частки продукції українського виробника, і про заходи, які дозволять стати частиною європейського ринку в середньостроковій перспективі. Зокрема про максимальної адаптації вітчизняного законодавства в сфері обігу лікарських засобів до європейського.

Зачіпається і питання високої морально - етичної складової фармацевтичного бізнесу та функції держави в цьому процесі.

Зазначимо, що на посаду Віце - прем'єр міністра Костянтин Грищенко був призначений трохи більше півроку тому. За цей час за його ініціативою було реалізовано ряд нововведень щодо якості ліків і їх доступності. Так з лютого 2013 року стало обов'язковим наявність міжнародного сертифікату GMP при імпорті ліків. А так само виконані зобов'язання України в галузі забезпечення паліативної допомоги - вперше була зареєстрована таблетована форма морфіну, що наблизило Україну до міжнародних стандартів медицини - переходу від ін'єкційних методів знеболення до пероральним.

Для того, що б ініціатива заробила на практиці, спеціальним наказом МОЗ № 203, були істотно спрощені процедури використання медиками наркотичних лікарських препаратів у своїй практиці, полегшений доступ амбулаторних хворих до знеболюючих, особливо в сільській місцевості, де медичні заклади та аптеки часто віддалені від пацієнта.