ua en ru

Greenpeace готує протестні акції проти видобутку нафти в Арктиці

Належний Greenpeace криголам Arctic Sunrise, незважаючи на заборони російської влади, попрямував в Карське море. Екологи мають намір протестувати проти промислового видобутку нафти на Арктичному шельфі в районі національного парку "Російська Арктика", пише Deutsche Welle.

Екологи збираються провести мирні акції протесту проти планів російської компанії "Роснефть" і її американського партнера ExxonMobil організувати промислову видобутку нафти на Арктичному шельфі в безпосередній близькості від національного парку "Російська Арктика", повідомляє агентство AFP.

"На сьогодні не існує ефективних методів збирання нафти в льодових умовах. І будинок нарвалів, білих ведмедів і моржів буде назавжди зруйнований", - заявила координатора арктичної кампанії Greenpeace Крісті Фергюсон.

Російська влада обурені арктичної кампанією Arctic Sunrise. Міністерство транспорту Росії звинувачує Greenpeace у численних порушеннях російських і міжнародних законів: судно, що ходить під голландським прапором, не отримало дозвіл на плавання в акваторії Арктики.

У свою чергу в повідомленні російського представництва Greenpeace відзначається, що адміністрація Північного морського шляху тричі відмовляла Arctic Sunrise "у дозволі на прохід, незважаючи на те, що судно виконало всі необхідні вимоги".

"Відмова пропустити криголам Greenpeace - це незручна спроба придушити мирний протест і уникнути незалежного спостереження за підготовкою до видобутку нафти в Арктиці. Рішення прийнято всупереч нормам міжнародного права і праву вільного судноплавства", - йдеться в повідомленні.

На думку активістів, спроба перешкодити арктичної кампанії Greenpeace в черговий раз підтверджує взаємозв'язок російської влади і нафтових компаній.