ua en ru

"Громадська рада Дніпропетровщини" ініціює обговорення законопроекту про економічну автономію області

"Громадська рада Дніпропетровщини" ініціює обговорення законопроекту про економічну автономію області

У Дніпропетровську відбувся круглий стіл "Громадської ради Дніпропетровщини" за участю депутатів місцевих рад, кандидатів у депутати, а також вчених та економістів. Присутні обговорили ключові тези законопроекту "Про Дніпропетровську економічну автономію (Дніпропетровський автономний економічний регіон з випереджаючим промисловим розвитком)".

Лідер "Громадської ради Дніпропетровщини" Сергій Шапран в ході зустрічі заявив про те, що складна економічна ситуація в країні та бездіяльність центральної влади підштовхують суспільство до більш активної участі в житті держави.

"Наша країна стала однією з найбідніших країн в Європі. Постмайданівські президентські реформи об'єктивно провалені і альтернатив поки не пропонується. Але ми не можемо чекати, поки в Києві почнуть займатися реальними перетвореннями. Українці повинні кожен день щось їсти, одягатися і платити за послуги ЖКГ. Однак Київ займається лише піаром і паюванням влади. Суспільство має запропонувати своє бачення розвитку України взагалі і свого краю зокрема", - заявив він.

Шапран запропонував присутнім обговорити ключові тези законопроекту "Про Дніпропетровську економічну автономію". Зокрема, Шапран звернув увагу присутніх на те, що основна мета законопроекту - "розвиток місцевого самоврядування, розширення його повноважень для створення найкращих умов для залучення інвестицій у Дніпропетровську область і м. Дніпропетровськ, створення індустріальних та інноваційних парків".

У свою чергу, проректор Дніпропетровського гуманітарного університету, кандидат економічних наук Євген Намлієв підкреслив, що ефективність закону буде визначатися фінансовою складовою.

"Законопроектом повинен бути передбачений особливий порядок розподілу доходів від податків, згідно з яким буде збільшена частка бюджету Дніпропетровська та бюджету Дніпропетровської області. Наприклад, в бюджет Дніпропетровська повинні направлятися 70% суми від податку на доходи фізичних осіб, 20% від податку на прибуток підприємств, 35% від екологічного податку", - розповів він.

Депутат Дніпропетровської міської ради Олексій Галаган в свою чергу зазначив, що за рахунок збільшення доходів бюджету Дніпропетровська та Дніпропетровської області органи місцевого самоврядування зобов'язані здійснювати соціальні програми для підтримки соціально незахищених верств населення.

Учасники зустрічі домовилися передати свої пропозиції до профільного комітету "Громадської ради Дніпропетровщини" для подальшої підготовки проекту Закону "Про Дніпропетровську економічну автономію". Крім того, було оголошено, що презентація проекту запланована на наступний місяць.