ua en ru

На кордоні Таджикистану й Киргизстану сталася перестрілка: що відомо

На кордоні Таджикистану й Киргизстану сталася перестрілка: що відомо Фото: на кордоні Таджикистану й Киргизстану сталася перестрілка (wikipedia.org)

На кордоні Киргизстану та Таджикистану сьогодні, 14 вересня влаштували перестрілку. Конфлікт стався між між прикордонними підрозділами країн.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву Управління інформації та зв'язку Прикордонної служби Держкомітету нацбезпеки Киргизької Республіки.

"У ході несення служби біля Булак-Баши Баткенського району Баткенської області прикордонний патруль Киргизстану виявив прикордонний наряд Таджикистану, який у порушення раніше досягнутих домовленостей між сторонами зайняв бойові позиції на неописаній ділянці держкордону", - йдеться у повідомленні.

За інформацією киргизького відомства, ігноруючи їхні законні вимоги, таджицькі прикордонники відкрили вогонь, тож у відповідь на це співробітники прикордонники Киргизії також застосували зброю.

Тим часом за версією таджицької сторони близько 07:15 киргизькі прикордонники посту "Булакбоші" "здійснили 4 постріли з міномета" у бік прикордонної застави "Кех" прикордонного загону "Ісфара" Республіки Таджикистан, і "без будь-яких причин обстріляли з використанням ПК, АК та іншої вогнепальної зброї".

Також прикордонні військаТаджикистану також стверджують, що "в цю місцевість Киргизькою Республікою було перекинуто додаткові військові сили та засоби".

Додатково

Зазначимо, що протяжність кордону Киргизстану з Таджикистаном становить близько 970 кілометрів, з яких 519 уточнено, а решта залишається неописаною.

Спірними залишаються ділянки між Баткенською областю Киргизстану та Согдійською областю Таджикистану, де села, а іноді й будинки мешканців двох республік розташовані поруч, що ускладнює роботу з визначення лінії кордону.

Через це між сторонами часто відбуваються сутички за право доступу до води, землі та комунікацій. При цьому часто застосовується і зброя, що призводить до загиблелі людей.