ua en ru

ГПУ повідомила результати розслідування подій під Іловайськом у серпні 2014

ГПУ повідомила результати розслідування подій під Іловайськом у серпні 2014 Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Внаслідок боїв під Іловайськом загинули 366 українських воїнів

Генеральна прокуратура України (ГПУ) повідомила результати розслідування подій під Іловайськом у серпні 2014 року. Відповідна інформація розміщена на сайті ГПУ.

Як зазначається, наразі Головна військова прокуратура продовжує досудове розслідування за фактом ведення Російською Федерацією агресивної війни проти України, зокрема, досліджуються і обставини Іловайської трагедії. Так, вже проведено дві комплексні комісійні судові військові експертизи. Наразі встановлено, що з травня по липень 2014 року силами АТО проведено ряд успішних операцій по визволенню населених пунктів окупованого Донбасу.

"11 серпня 2014 року керівництвом АТО видано наказ, на виконання якого командуванням сектору "Б" розроблено замисел, одним із завдань якого було блокування силами Збройних сил України та зачистка від незаконних збройних формувань міста Іловайськ. До бойової операції були залучені сили окремих добровольчих батальйонів", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, передбачалось взяття під контроль ЗСУ Іловайська і північних околиць Макіївки, що мало призвести до встановлення контролю над шляхами постачання та у подальшому дозволяло оточити і звільнити Донецьк.

РФ організувала пряме вторгнення регулярних російських підрозділів на територію Донецької області

Як зазначається, для того, щоб уникнення поразки "ДНР"/"ЛНР" у третій декаді серпня 2014 року керівництво Збройних сил Росії організувало пряме вторгнення регулярних російських підрозділів на територію Донецької області. При цьому з території РФ велися артилерійські обстріли позицій ЗСУ.

Наймасштабнішим вторгненням у ГПУ називають події, які відбулись у ніч на 24 серпня 2014 року, коли на територію Донецької області вторглися 3,5 тис. російських військових, 60 танків, 320 БМП, 60 гармат, 45 мінометів та 5 ПТРК. При цьому на російську військову техніку були нанесені розпізнавальні позначки українських підрозділів.

"Критичне співвідношення військових сил України у районі міста Іловайськ з підрозділами Збройних сил РФ та представників терористичних організацій складало: особовий склад - 1 до 18; танки - 1 до 11; бронетехніка - 1 до 16; артилерія - 1 до 15; "Гради" - 1 до 24", - йдеться у повідомленні.

Крім того, на держкордоні України перебували понад 45 тис. російських військових та техніка, бойові літаки та вертольоти.

ЗСУ не мали достатньої кількості сил для збільшення контингенту військ на Донецькому напрямку

Також зазначається, що через реальну загрозу вторгнення РФ до України, ЗСУ не мали достатньої кількості сил для збільшення контингенту військ на Донецькому напрямку, щоб при цьому мати змогу забезпечити оборону інших ділянок держкордону.

"Унаслідок раптового вторгнення 24-25 серпня 2014 року регулярних підрозділів Збройних Сил РФ та їх маршу в напрямку міста Іловайськ батальйони МВС України "Дніпро-1", "Миротворець", "Світязь", "Херсон", "Івано-Франківськ", Нацгвардії "Донбас" і сили сектору "Б" потрапили в оточення значно переважаючих за чисельністю сил ворога", - йдеться у повідомленні.

У зв'язку з цим, керівництво сил АТО на чолі з Віктором Муженко розпочало переговори з російською стороною (заступником начальника ГШ ЗС РФ М. Богдановським), а також на рівні керівництва сектору "Б" та підрозділів ЗС Росії, про надання гарантії безпечних гуманітарних коридорів для виходу з оточення українських військових. Зокрема, 26-28 серпня 2014 року між Муженком і Богдановським відбулося 12 телефонних розмов і російська сторона надала гарантії безпеки за узгодженими маршрутами.

РФ умисно затягувала час для облаштування тактично вигідних вогневих позицій

"Слідством достеменно установлено, що у ході перемовин представники Збройних Сил РФ умисно затягували час для облаштування тактично вигідних вогневих позицій за маршрутом руху сил АТО", - йдеться у повідомленні.

Так, 29 серпня 2014 року за наказом командування Генштабу ЗС РФ російські військові впритул розстріляли колони українських військових, разом із трьома полоненими російськими десантниками, яких українська сторона планувала передати РФ.

Внаслідок вказаних подій загинули 366 українських воїнів, 429 - отримали поранення, 300 - потрапили у полон, а ЗСУ втратили озброєння на суму майже 300 млн гривень.

Дослідження обставин Іловайської трагедії завершено

"Дослідження обставин Іловайської трагедії в цілому завершено. Водночас кінцеве процесуальне рішення у кримінальному провадженні буде прийнято після забезпечення виконання вимог ст. 2 Кримінального процесуального кодексу України щодо повного та неупередженого розслідування (завершення всебічних допитів кожного українського військовослужбовця з відомих їм обставин Іловайської трагедії), а також притягнення до кримінальної відповідальності всіх винних осіб", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, за висновками експертів, єдиним фактором, який знаходиться у безпосередньому причинно-наслідковому зв’язку з Іловайською трагедією, є військова агресія Росії. Наразі Богдановському повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканість України), ч. 2 ст. 437 (ведення агресивної війни), ч. 2 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним вбивством) КК України. Також наголошується, що він командував російськими підрозділами під час їх вторгнення на територію України у серпні 2014 року.

Ключові фактори, на тлі яких відбулося вторгнення до України підрозділів ЗС РФ

За даними слідства, у ГПУ встрановили ключові фактори, на тлі яки відбулося вторгнення російських військ та подальша окупація окремих районів Донбасу:
1. Низький рівень боєготовності та боєздатності ЗСУ.
2. Численні факти дезертирства та невиконання наказів в українській армії у той період.
3. Окремі помилки керівництва АТО під час планування та проведення військових операцій.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що у Києві сьогодні проходять вшанування з нагоди пам'яті про загиблих в боях під Іловайськом Донецької області у 2014 році.