ua en ru

ГПУ оскаржила перепідпорядкування силових відомств Криму Аксьонову

ГПУ оскаржила постанови Верховної Ради Криму щодо перепідпорядкування силових відомств АР Крим новому прем'єру автономії Сергію Аксьонову.

Генеральна прокуратура України (ГПУ) оскаржила постанови Верховної Ради Криму щодо перепідпорядкування силових відомств АР Крим новому прем'єру автономії Сергію Аксьонову. Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

"Генеральною прокуратурою України 13 березня 2014 р. заявлено вимоги до Окружного адміністративного суду м. Києва щодо скасування антиконституційних постанови Верховної Ради Автономної Республіки Крим від 11 березня 2014 р. "Про деякі питання забезпечення життєдіяльності на території Автономної Республіки Крим", а також постанови, якою внесено зміни до постанови "Про бюджет Автономної Республіки Крим на 2014 рік" та деяких нормативно-правових актів ВР Автономної Республіки Крим", - йдеться в повідомленні.

У ГПУ пояснюють, що цими постановами Аксьонову "протиправно підпорядковано" усі з'єднання, військові частини, підрозділи Збройних сил України, інші військові формування, правоохоронні та контролюючі органи, органи прокуратури, Державної прикордонної служби України, інші органи державної влади, які розташовані на території Автономної Республіки Крим, у той час як відповідно до положень чинного законодавства України, ці відомства підпорядковані органам центральної виконавчої влади в Україні. Також незаконно виділено кошти на нелегітимне проведення загальнокримського референдуму.

Одночасно заявлено клопотання про забезпечення вимог прокурора шляхом зупинення дії вказаних постанов та заборони будь-яким особам вчиняти будь-які дії на їх виконання.

"Зазначені постанови є очевидно протиправними та посягають на засади конституційного ладу, територіальної цілісності та устрою України, ставлять під загрозу громадський порядок і безпеку, життя і здоров'я людей", - пояснюють у ГПУ.

Нагадаємо, 1 березня 2014 р. голова Ради міністрів АР Крим Сергій Аксьонов тимчасово перепідпорядкував силові відомства автономії безпосередньо собі.