ua en ru

У ГПУ пояснили законність відмови суду в порушенні справи за позовом Януковича

У ГПУ пояснили законність відмови суду в порушенні справи за позовом Януковича Фото: Віктор Янукович

У Генпрокуратурі послалися на ч. 4 ст. 399 КПК України

У Генеральній прокуратурі України (ГПУ) пояснили законність відмови суду в порушенні справи за позовом захисту екс-президента України Віктора Януковича. Відповідні роз'яснення наведено в повідомленні прес-служби ГПУ.

"11 серпня 2015 року Апеляційним судом. Києва відмовлено у відкритті провадження за апеляційною скаргою захисника підозрюваного Януковича В. Ф. Сердюка Ст. А. на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду від 27.07.2015, якій надано дозвіл на проведення спеціального досудового розслідування", - йдеться в повідомленні.

Як зазначили в ГПУ, статтею 309 КПК України визначено вичерпний перелік ухвал слідчого судді, які підлягають апеляційному оскарженню під час досудового розслідування.

"Разом з тим, норми Кримінального процесуального кодексу не передбачають можливості оскарження в апеляційному порядку ухвали слідчого судді про надання дозволу на проведення спеціального досудового розслідування", - підкреслили в Генпрокуратурі.

Так, відповідно до ч. 4 ст. 399 КПК України, суддя-доповідач відмовляє у відкритті провадження лише у разі, якщо апеляційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в апеляційному порядку, або судове рішення оскаржене з підстав, з яких воно не може бути оскарженим згідно з положеннями ст. 394 цього Кодексу.

"Отже, судове рішення є законним і ґрунтується виключно на нормах Кримінального процесуального кодексу України", - зробили висновки в ГПУ.

Нагадаємо, вчора, 11 серпня, Апеляційний суд Києва відхилив апеляцію захисту Януковича щодо початку процедури заочного судового розгляду.