ua en ru

Держава створює для агрокомпанії "Каргілл" неприйнятні умови, - експерт

Судовим рішенням провідну агрокомпанію світу "Каргілл" позбавили можливості реалізувати проект зернового терміналу в Одеській області. Такої думки дотримується консультант компанії Руслан Павленко.

"Після втрати виробничих та елеваторних потужностей в Донецьку для компанії це означатиме необхідність кардинально переглянути свою інвестиційну політику в Україні", - підкреслив він.

Нагадаємо, майданчик на території Іллічьовського морського порту, на якому мало розпочатись будівництво терміналу, Київський господарський суд 8 червня 2015 р. передав "Дельта Банку".

Дане судове рішення виявилось неочікуваним для компанії "Каргілл", так як усі обставини вказували на її переконливу юридичну правоту.

В компанії наголосили, що дана судова тяганина являється продовженням історії з непроясненим банкрутством "Дельта-банку", яке викликало питання до чистоти його попередньої господарської діяльності.

На думку консультанта Павленка, від даного судового рішення постраждають передусім державні інтереси. "В результаті правила гри стають ще більш заплутаними. Рішення щодо інвестиційного проекту такого масштабу виходить за суто судові рамки. Це рівень державний, політичний. "Каргілл" судячи з усього був повністю впевнений в своїй юридичній правоті", - підкреслив він.

В компанії також повідомили, що дане судове рішення явно йде на користь конкурентам "Каргіллу".

"Залишається незрозумілим де, хто і як вирішив вдіяти в цій ситуації, проте держава створює явно несприятливі умови для "Каргілла". Аграрна галузь стає ключовою в експорті країни. До кожного інвестиційного проекту має бути прикута особлива увага державних органів. Такі рішення не мають вручну вирішуватись судом", - підкреслив Павленко.

За його словами, сьогодні міжнародна компанія "Каргілл" має вирішити як їй по-новому будувати відносини з державою Україна. "Відомо, що "Каргілл" надіслав до керівництва України лист з проханням сприяти встановленню єдиних правил та умов для усіх інвесторів. Час іде, проте зворотної реакції немає", - резюмував Павленко.

"Каргілл" - один з найбільших в Україні експортерів зерна, олійних культур та продуктів їх переробки.