ua en ru

Держкомпідприємництва схвалив безкоштовну легалізацію приватних будівель, побудованих до 2010 р

Держкомпідприємництво погодило проект наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ, яким пропонується безкоштовно приймати в експлуатацію індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) споруди, прибудови до них, а також громадські будівлі I і II категорій складності, побудовані незаконно до 31 грудня 2009 року. Такий дозвіл дає закон "Про регулювання містобудівної діяльності", пише видання "Комерсант-Україна".
Порядку 31 тис. територіальних відділень Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) зможуть вводити будівлі в експлуатацію до 30 січня 2013
"Органи ДАБІ будуть зобов'язані зареєструвати об'єкт на основі декларації про готовність до експлуатації та документів, що підтверджують право власності громадянина на землю", - зазначив уповноважений Кабінету міністрів України з питань дерегуляції господарської діяльності Михайло Бродський. - "Ми поки не підраховували, скільки коштів вдасться заощадити, але зараз ввести будинок в експлуатацію коштує близько тисячі гривень".
Зазначимо, до 31 грудня 2010 р. по спрощеній процедурі було зареєстровано 24 тис. індивідуальних житлових об'єктів загальною площею 1,5 млн кв. м. Згідно з постановою Кабміну № 1035, всі приватні будинки (площею до 350 кв. м, плюс господарські споруди - до 150 кв. м), побудовані в 1992-2008 рр.. без дозволу на виконання будівельних робіт та проведення техобстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж, брали в експлуатацію органи ДАБІ на підставі заяв громадян. З 1 січня 2012 р. за неузаконені, самовільно зведені до кінця 2008 р. об'єкти громадяни заплатять штраф у розмірі 50% вартості споруди.