ua en ru

У Держгеонадра намагаються видати "бюрократичну тяганину" за захист націнтересів, - активісти

У Держгеонадра намагаються видати "бюрократичну тяганину" за захист націнтересів, - активісти Фото: Держгеонадра

Активісти вважають, що Держгеонадра необґрунтовано затягує процес видачі спецдозволів на видобуток надр підприємству "Суха Балка"

Державна служба геології та надр України (Держгеонадра) необґрунтовано затягує процес видачі спецдозволів на видобуток надр підприємству "Суха Балка", а свою "бюрократичну тяганину" відомство видає за захист національних інтересів. Таку думку висловили учасники акції протесту, яка проходить під стінами відомства з 16 лютого, повідомляють ЗМІ.

Наголошується, що безстроковий пікет організований Профспілкою металургів і гірників України (ПМГУ) і Незалежною профспілкою гірників України (НПГУ). У мітингу беруть участь понад 100 працівників підприємства "Суха Балка" (Кривий Ріг).

За даними видання, 18 січня 2017 року на сайті Держгеонадр опубліковано наказ про продовження підприємству "Суха Балка" спецдозволів на користування надрами. При цьому вже місяць підприємство не може отримати паперову версію ліцензій, а без цього неможливо оформити інші документи, необхідні для нормальної діяльності рудника.

Намагаючись прискорити отримання паперової версії ліцензій, 16 лютого гірники вийшли на акцію протесту.

ЗМІ відзначають, що в перший день гірникам обіцяли, що документи будуть оформлені через 2-3 дні. Вчора, 20 лютого, в ефірі каналу "112 Україна" радник голови Держгеонадра Віталій Козаченко повідомив, що "буде потрібно максимум 1-2 дня".

"За місяць наші документи розглянув і схвалив лише один комітет Держгеонадра, потрібно ще три візи", – цитує видання голову профспілкового комітету ПМГУ "Суха Балка" Віктора Щасливого.

Представники підприємства зазначають, що сам процес продовження спецдозволів затягнувся на півроку, незважаючи на рішення суду на користь "Суха Балка". В минулому році через відсутність ліцензії понад 3,5 тисячі працівників були відправлені в простій і серйозно втратили в заробітній платі.

"І зараз, коли вже є наказ про видачу нам спецдозволів, ми стикаємося з черговою тяганиною", – говорить представник НПГУ Сергій Барабашук.

За даними ЗМІ, 20 лютого Держгеонадра звинуватило учасників акції в тому, що вони вимагають "незаконно пролонгувати для ПРАТ "Суха Балка" дію спеціальних дозволів на користування надрами з видобутку залізної руди".

"Як можна називати наші вимоги незаконними, якщо своїм наказом ще в січні глава Держгеонадр вже продовжив дію спецдозволів? – говорить Сергій Барабашук. – Якщо дію наказу призупинено, то чому підприємство не поставили до відома про це, а нас вже місяць годують "сніданками"?".