ua en ru

Держборг США перевищив 23 трлн доларів

Держборг США перевищив 23 трлн доларів Ілюстративне фото (pixabay.com)

Зростання боргу прискорився після інавгурації президента Дональда Трампа

Державний борг Сполучених Штатів Америки, досяг рекордної позначки в 23 трлн доларів. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Hill.

Згідно з інформацією Міністерства фінансів США, це число актуально станом на четвер, 31 жовтня.

Зростання національного боргу прискорився з моменту приходу на пост президента США Дональда Трампа - з інавгурації, коли він становив 19,9 трлн доларів.

При цьому, відмітку в 22 трлн доларів (76% від ВВП) американський державний борг досяг у лютому 2019 року. У червні управління Конгресу США по бюджету попереджало, що до 2049 року розмір державного боргу може досягти "безпрецедентного рівня" і скласти 144% від ВВП країни, і що йдеться про "істотні ризики для американської економіки.

У серпні на ринку американського держборгу спрацював один з головних індикаторів майбутньої рецесії: вартість дворічних казначейських облігацій ненадовго перевищила прибутковість десятирічних, що відбулося вперше з 2007 року (тоді за цією подією пішов міжнародна фінансова криза).

Нагадаємо, у США індекс Доу-Джонса (Dow Jones Industrial Average) втратив понад 800 пунктів або 3,05% до закриття торгів 14 серпня. Востаннє індекс Dow Jones втрачав стільки пунктів за день в жовтні 2018 року.

Крім того, 5 серпня на тлі торговельної війни з Китаєм у Сполучених Штатах Америки стався обвал на ринку акцій. Тоді В індекс S&P500, в який входять 500 найбільших американських компаній, впав на 3 відсотка, індекс Dow Jones - на 2,9 відсотка, NASDAQ - на 3,5 відсотка.