ua en ru

Держдеп США розкритикував ситуацію з правами людини в Росії

Держдеп США розкритикував ситуацію з правами людини в Росії Фото: Президент РФ Володимир Путін і глава Держдепу Джон Керрі

США засудили російську агресію на Донбасі і "спробу анексії Криму"

Державний департамент США розкритикував ситуацію з правами людини в Російській Федерації. Про це йдеться в щорічному звіті Держдепу про ситуацію в цій сфері в різних країнах світу.

"У Російській Федерації до крайньої ступенем забруднення централізована, все більш авторитарна політична система, в якій домінує Президент Володимир Путін", - йдеться у звіті.

Держдеп зазначив, що російський парламент не володіє достатньою незалежністю від виконавчої влади.

Крім того, Держдеп розкритикував Росію за її агресії на Донбасі і в Криму.

"У лютому збройні сили незаконно увійшли на Кримський півострів, а потім окупували і спробували анексувати Кримський півострів у березні. Міжнародна спільнота засудила окупацію і відмовилося визнавати анексію Криму. Уряд також обучило, озброїло і спорядило проросійські сепаратистські сили в Донецькій і Луганській областях Східної України, до яких долучилися і численні бійці з Росії", - йдеться у звіті.

Згадується в документі і викрадення, і незаконне утримування громадян України на території Російської Федерації.

Серед найбільш гострих проблем у сфері дотримання прав людини Держдеп називає обмеження на свободу вираження поглядів, зібрань та об'єднань, політичні переслідування, дискримінація державою расових, етнічних, релігійних та сексуальних меншин.

Також згадується застосування сили та катувань з боку правоохоронних органів, обмеження прав жінок, насильство над ув'язненими та інші проблеми.

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг не виключив відновлення великомасштабних бойових дій на сході України.