ua en ru

Держапарат повинен бути поставлений на службу громадянам України, а не навпаки, - Медведчук

Держапарат повинен бути поставлений на службу громадянам України, а не навпаки. Про це у своєму блозі заявив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Безумовно, у сфері забезпечення правопорядку проблем у нас - вагон і маленький візок. Власне, стільки ж, скільки до державної влади в цілому. Проте нинішня "антиментовская" кампанія насправді не несе конструктиву, вона вже межує з прямими закликами до лінчуванню працівників правоохоронних органів, які худо-бідно, але забезпечують нашу безпеку... Координація мітингів, їх загальна тональність демонструють справжні цілі тих, хто намагається керувати "народним гнівом". Якщо у Врадіївці претензія була спонтанна і об'єктивна, то тепер видно явна установка на те, щоб штучно створювати привід для конфлікту між громадянами і міліцією. Показовими тут події у Святошинського РВВС, де відома своїми скандальними витівками "Коаліція учасників помаранчевої революції" зробила спробу спровокувати штурм відділення міліції. На щастя, невдалу спробу. Але що буде далі?", - заявив Медведчук.

Він зазначив, що подальші плани "борців" з міліцією стають все більш очевидними.

"Не виключено, що серед опозиційної верхівки вже мало хто вірить в серйозні шанси перемогти нинішню владу на президентських виборах. Тому з великою часткою ймовірності можна говорити про те, що сьогодні ми спостерігаємо підготовку до вже перевіреним сценарієм приходу до влади. Як це було в 2004 р. Перед опозиціонерами стоїть завдання заздалегідь делегітимізувати правоохоронні органи, щоб вони в критичний момент не змогли втрутитись і перешкодити здійсненню таких планів. Вже зараз проглядаються перші кроки підготовки до нового, але вже далеко не мирного Майдану. При цьому не виключений варіант, що хід подій може вийти з-під контролю тих, хто намагається дестабілізувати владу, а в результаті призведе в хаос всю країну", - прогнозує політик.

У цій ситуації, за його словами, державна влада як гарант законності та цілісності держави повинна була б діяти на випередження. Потрібні реформи МВС і всієї правоохоронної системи. Яку необхідно очистити від корупції, кругової поруки, "кришування" незаконної діяльності.

"Люди давно вже втомилися чекати, що міліція очиститься сама. І коли, нарешті, вона візьметься за очищення оточений навколо корупцією державного апарату. Саме по собі цього не станеться. Потрібен поштовх і для влади, і для міліції. Але це не повинна бути чергова «революція» або стихійний (а може, й ні) народний бунт, який змете і правих, і винуватих.
На це питання, яке здається нерозв'язним, насправді є проста відповідь. Щоб запустити процес перетворення, що необхідно змінити характер відносин влади (а з нею і міліції як важливого державного органу) з народом, про що Громадський рух «Український вибір» не втомлюється повторювати. Так, не можна терпіти міліцейський і чиновницьке свавілля, але і не можна допустити свавілля політичний, коли політичні сили використовують будь-які засоби у боротьбі за владу. Державний апарат повинен бути поставлений на службу громадянам України, а не навпаки. Зрештою, і влада, і її опоненти повинні розуміти, що подолання того відчуження, яке все більше спостерігається у відносинах між владою і політиками, з одного боку, та громадянами, з іншого боку, - це єдиний рецепт для того, щоб не допустити відкритого конфлікту. Якщо ж цього зроблено не буде, то рано чи пізно наша держава стане жертвою конфлікту, наслідки якого не зможе передбачити ніхто", - резюмував Медведчук.