ua en ru

Goldman Sachs може зазнати збитків у 100 млн дол. через технічний збій

Американський банк Goldman Sachs може зазнати збитків в обсязі до 100 млн дол. через технічну помилку, яка призвела до незапланованої купівлі великої кількості опціонів.

Американський банк Goldman Sachs може зазнати збитків в обсязі до 100 млн дол. через технічну помилку, яка призвела до незапланованої купівлі великої кількості опціонів, пише The Financial Times.

Торговельна система, яка оцінює опціони в інтересах клієнтів Goldman Sachs, помилково вислала запити на придбання даних фінансових інструментів декільком американським біржам. Причому ціни на низку замовлень були встановлені за замовчуванням і суттєво відрізнялися від ринкових.

На даний час між банком, біржами і трейдинговими компаніями йдуть активні переговори.

Зазначимо, що приблизно рік тому аналогічний технічний збій у системі Knight Capital призвів до втрат компанії на рівні 461 млн дол.

Тим часом, на початку серпня журі присяжних Нью-Йорка визнало колишнього трейдера Goldman Sachs Фабріса Турре винним у шахрайстві із цінними паперами. Звинувачення було висунуто Комісією з цінних паперів і бірж США (SEC) у зв'язку з іпотечною кризою 2008 р.

Турре звинувачувався в тому, що він ввів в оману інституційних інвесторів із приводу похідного фінансового інструменту під назвою Abacus 2007-AC1, структурованого банком і проданого декільком інвесторам. На вкладеннях в Abacus інвестори втратили близько 1 млрд дол.

Goldman Sachs залагодив конфлікт із SEC у 2010 р., сплативши штраф у розмірі 550 млн дол. без визнання провини. Турре залишив компанію у 2012 р.

Goldman Sachs Group Inc. - одна з найбільших у світі фінансових компаній, її основні напрямки діяльності - інвестиційно-банківський бізнес, операції із цінними паперами, торгівля акціями та облігаціями за свій рахунок і за дорученням клієнтів, управління активами, фінансово-консультаційні послуги. Банк був заснований в 1869 р. Штаб-квартира Goldman Sachs розташована в м. Нью-Йорку, основні офіси - в Лондоні, Франкфурті-на-Майні, Токіо, Гонконгу. Банк є п'ятим за величиною активів у США (близько 960 млрд дол. на кінець I кварталу 2013 р.).

Чистий прибуток Goldman Sachs у II кварталі 2013 р. в річному вимірі збільшився вдвічі - до 1,86 млрд дол. проти прибутку в 927 млн ​​дол., отриманого у II кварталі 2012 р. (йдеться про показник за вирахуванням дивідендів за привілейованими акціями).

Зазначимо, технічні перебої у великих світових компаніях останнім часом нерідко призводять до значних фінансових втрат. Напередодні 5-хвилинний збій у Google скоротив світовий трафік на 40% і коштував компанії 0,5 млн дол.

Раніше, наприкінці червня, Facebook визнав, що допустив ненавмисний ​​витік особистих даних 6 млн користувачів.

У травні ц.р. котирування Sony злетіли на торгах у Токіо на 11% через помилку перекладача.