ua en ru

ДПІ пропонує запровадити адмінвідповідальність найманих робітників за отримання зарплати "в конвертах"

Державна податкова інспекція України пропонує запровадити адміністративну відповідальність найманих робітників за отримання "тіньової зарплати". Про це на колегії в ГПУ заявив перший заступник голови ДПА Віктор Шейбут, передає кореспондент РБК-Україна.

«Необхідно ввести адекватну, солідарну, адміністративну, фінансову, кримінальну відповідальність работодавця за недотримання норм чинного законодавства щодо найманого працівника, та працівника за неінформування про це державних органів», - сказав В.Шейбут.

Він пояснив, що податкова виступає за запровадження адмінвідповідальності (штрафів) найманих працівників в разі, якщо вони не повідомлять податкову про отримання зарплати «в конвертах» або про те, що працюють без документів.

Серед інших пропозицій податкової, озвучених В.Шейбутом на колегії, поступовий перехід до виплати зарплати та інших розрахунків з найманим працівником виключно у безготівковій формі, а також ДПА пропонує скасувати обмежання щодо проведення перевірок контролюючими органами юридичних та фізичних осіб, які порушують основні трудові права найманих працівників. Мова йде про безперешкодний доступ перевіряючих податкової до виробничих потужностей підприємств.

Він вважає, що для запровадження цих ініціатив непотрібно вносити зміни до чинного законодавства