ua en ru

Глобальна кібератака може коштувати світовій економіці 53 млрд доларів, - Reuters

Глобальна кібератака може коштувати світовій економіці 53 млрд доларів, - Reuters Фото: одна хакерська атака може коштувати світу до 53 млрд доларів (колаж РБК-Україна)

Компанія Lloyd's London підрахувала збитки від хакерських атак

Велика глобальна кібератака може призвести до світових економічних втрат в сумі близько 53 млрд доларів, що відповідає рівню катастрофічного стихійного лиха. Про це повідомляє видання Reuters з посиланням на звіт аналітиків страхової компанії Lloyd's London.

У звіті, написаному спільно з компанією з оцінки ризиків Cyence, економістами були розглянуті потенційні економічні втрати від гіпотетичного злому постачальника хмарних послуг та кібератаки на операційні системи, керовані підприємствами по всьому світу.

Страховики з усіх сил намагаються оцінити потенційну схильність киберсвязанным втрат у зв'язку із зростанням киберрисков та інтересом до киберстрахованию.

За даними Cyence, економічні витрати в гіпотетичній атаці провайдера хмарних обчислень затьмарюють глобальну вартість коштів, украдених вірусом "WannaCry" (8 млрд доларів) в травні, який поширився на більш ніж 100 країн.

Економічні витрати зазвичай включають переривання бізнесу і ремонт комп'ютерів.

У доповіді Lloyd's йдеться про те, що уряд США попереджає промислові фірми про хакерську кампанії, націленої на ядерний і енергетичний сектори.

У червні напад вірусу, що одержав назву "NotPetya", поширилося від інфекції в Україні на компанії по всьому світу. Вірус зашифровував дані на заражених комп'ютерах, роблячи їх непрацездатними і порушують діяльність у портах, юридичних фірмах і фабриках.

За підрахунками Cyence, "NotPetya" викликав економічні витрати на 850 млн доларів.

У гіпотетичній атаці хмарного сервісу в сценарії Lloyd's-Cyence хакери ввели шкідливий код в програмне забезпечення хмарного провайдера, яке було розроблено для запуску системних збоїв серед користувачів через рік.

До того часу шкідливе ПО поширилося б серед клієнтів провайдера, від компаній фінансових послуг до готелів, у результаті чого всі втратили б дохід і понесли б інші витрати.

Середні економічні втрати, викликані таким порушенням, можуть варіюватися від 4,6 млрд доларів до 53 млрд доларів для великих екстремальних подій. Але фактичні втрати можуть скласти до 121 млрд доларів, говориться в доповіді.

У звіті говориться, що до 45 млрд доларів цієї суми не можуть бути покриті киберполитикой.

Середні втрати за сценарієм, пов'язаній зі зломом операційних систем, склали від 9,7 до 28,7 млрд доларів.

Нагадаємо, міністр інфраструктури України Володимир Омелян заявив, що його відомство отримало мільйонні збитки через хакерську атаку 27 червня 2017 року.