ua en ru

Глава ВК НАТО закликав країни альянсу утриматися від військового втручання відносно Сирії або Ірану

Голова військового комітету (ВК) НАТО генерал Кнуд Бартельс закликав всі країни альянсу утриматися від застосування військової сили відносно Сирії та Ірану. Він підкреслив, що реалізація військового сценарію можлива тільки в тому випадку, якщо ніякі політичні дії вже не можуть виправити ситуацію, повідомляє France 24.

Коментарі "головного військового" НАТО з'явилися через тиждень після знищення розвідувального літаки ВПС Туреччини засобами ППО Сирії, в результаті чого Анкара почала стягувати в прикордонні райони додаткові військові підрозділи. За словами турецького керівництва, додаткові розрахунки ППО, а також піхотні і танкові підрозділи повинні стати гарантією "безпечного коридору".

"Ніякі військові заходи не можуть бути застосовані проти Сирії та Ірану до тих пір, поки не будуть використані всі можливі політичні рішення", - підкреслив генерал, виступаючи на прес-конференції в Талліні під час дводенного візиту. "В остаточному підсумку рішення щодо дій НАТО має бути схвалене всіма учасниками блоку", - зазначив Бартельс.

Нагадаємо, 22 червня 2012 р. літак-розвідник RF-4E ВПС Туреччини був збитий сирійськими засобами ППО. Дамаск визнав відповідальність за інцидент і приніс офіційні вибачення. За даними турецького командування, аварія сталася у південно-східного узбережжя провінції Хатай, яка межує з Сирією.

Відносини Анкари і Дамаску серйозно погіршилися після початку в березні 2011 р. масових виступів проти режиму Президента Башара Асада. Туреччина приймає у себе сирійських опозиціонерів і біженців. Експерти відзначають, що інцидент з винищувачем може призвести до ескалації напруженості між Туреччиною і Сирією.