ua en ru

Глава МВФ сьогодні проведе переговори з міністром фінансів Греції з питання про економічну кризу

Глава МВФ Крістін Лагард сьогодні проведе переговори у Вашингтоні з міністром фінансів Греції Евангелосом Венізелосом з питання про економічну кризу, що охопила цю країну, передає BBC.

Одночасно з цим у пресі з'являються повідомлення, що так звана "Велика двадцятка" розглядає можливість часткового дефолту Греції. Багато хто побоюється, що в разі дефолту Греції, інші країни, як наприклад, Італія і Іспанія, піддадуться натиску фінансових ринків.

За інформацією ВВС, міністри фінансів G20 розробляють способи обмежити поширення кризи за межі Греції.

У суботу міністр фінансів Великобританії Джордж Осборн заявив, що Світовий банк (СБ) і Міжнародний валютний фонд (МВФ) так і не виробили план на випадок дефолту Греції. На думку Осборна, кроки щодо вирішення проблем світової економіки були зроблені, і весь світ готовий допомагати єврозоні. Однак ніхто не вніс пропозицій на випадок, якщо Греція не зможе розплатитися за боргами.

В той же час, міністр фінансів Греції Венізелос на зустрічі членів МВФ у Вашингтоні заявив, що хоча проблеми державного апарату Греції є перешкодою для боротьби з борговою кризою, проте влада країни зробить все можливе, щоб виконати взяті зобов'язання і задовольнити вимоги кредиторів.

"Греція прийняла остаточне і безповоротне рішення не відступатися від зобов'язань, даних партнерам, і працювати на благо єврозони", - повідомив він.

Звертаючись до глав регуляторів, Венізелос подякував їм за намір брати участь у наданні економічної допомоги Афінам і висловив упевненість, що їм вдасться досягти поставлених цілей щодо перегляду грецького боргу (а саме скорочення вартості грецьких державних облігацій на 21%).

Проте глава мінфіну Греції визнав, що країні буде важко реалізувати поставлені перед нею МВФ і ЄС амбітні цілі приватизації для запобігання дефолту. "Ми розуміємо загальну стурбованість, але Греція - не козел відпущення, на якого можна списати всі проблеми єврозони і світової економіки. Ми - частина Євросоюзу, і надалі плануємо нею залишатися", - заявив Венізелос.