ua en ru

Глава МВФ вважає справедливою передачу країнами Європи частини місць в раді директорів фонду країнам, що розвиваються

Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс-Кан заявив, що вважає справедливою передачу державами Європи частини місць в раді директорів МВФ країнам з економікою, що розвивається. Глава фонду зазначив, що європейські країни, швидше за все, виступлять з пропозицією з передачі місць в найближчий день. Таким чином, суперечка про надмірне представництво Старого Світу в 24-місцевій раді директорів МВФ буде вирішена, передає Reuters.

Слова Д.Стросс-Кана прозвучали напередодні саммітів МВФ і Світового банку, які пройдуть у Вашингтоні 8 і 9 жовтня 2010 р.

Розвинені країни Європи знаходяться в раді директорів МВФ в явній більшості (дев'ять місць проти п'яти в Азії і п'яти - у Північної і Південної Америки). Поступатися своїми місцями європейські держави відмовляються навідріз. Минулого місяця США навіть були вимушені заблокувати процедурне голосування, необхідне для перепідтвердження повноважень ради директорів.

Крім того, Д.Стросс-Кан зазначив, що прийняті на торішньому самміті G20 в Піттсбурзі рішення про перерозподіл національних квот в МВФ будуть виконані, швидше за все, на листопадовій зустрічі лідерів "двадцятки" в Сеулі. Нагадаємо, відповідно до піттсбургських домовленостей, не менш 5% квот в МВФ повинні бути передані від країн з розвиненою економікою країнам, що розвиваються.