ua en ru

Глава МЗС Великобританії: Будь-яке політичне вирішення ситуації в Лівії вимагає відходу Каддафі

Будь-яке політичне рішення конфлікту в Лівії вимагає відходу лідера країни Муаммара Каддафі. З такою заявою виступив міністр закордонних справ Великобританії Вільям Хейг в ході зустрічі з лідерами повстанців в Бенгазі, передає РБК з посиланням на Associated Press. "Зрозуміло, ми всі хочемо політичного, а не військового вирішення конфлікту", - сказав Хейг.

"Ми тут сьогодні з тим, щоб показати свою підтримку лівійському народові і Національній перехідній раді - його законному представникові", - повідомив Хейг главі опозиційної Національної перехідної ради Мустафі аль-Джалілю.

Глава британського МЗС знову закликав Каддафі покинути свій пост, підкресливши, що лівійський лідер знаходиться в ізоляції, як міжнародній, так і всередині країни, і "продовжує жорстоко порушувати права людини без жодних докорів совісті".

Зазначимо, що напередодні НАТО вперше з початку операції в Лівії застосувало бойові вертольоти. Два британських вертольоти Apache знищили радіолокаційну станцію і блокпост армії уряду Лівії неподалік від м.Марса ель-Брега на сході держави. Одночасно по позиціях армії Каддафі наносили удари і французькі вертольоти Gazelle.

27 травня 2011 р. прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон віддав розпорядження відправити до берегів Лівії чотири машини Apache. Армія Великобританії застосовувала вертольоти даного типу раніше в Іраку і Афганістані.

Як відзначають представники НАТО, рішення використовувати вертольоти пов'язане з бажанням звести до мінімуму втрати серед цивільного населення Лівії.