ua en ru

Глава МЗС Британії запропонував РФ приєднатися до західної коаліції в Сирії

Глава МЗС Британії запропонував РФ приєднатися до західної коаліції в Сирії Фото: Борис Джонсон закликав РФ обрати правильний шлях

На його думку, у Росії ще є час, щоб опинитися на правильному боці

Міністр закордонних справ Великобританії Борис Джонсон запропонував Росії приєднатися до міжнародної коаліції під керівництвом США, яка веде боротьбу з терористами "Ісламської держави" в Сирії. На його думку, у Росії "ще є час, щоб опинитися на правильному боці", передає The Sunday Telegraph.

У своїй статті для цієї газети Джонсон підкреслив, що за хімічною атакою в Ідлібі 4 квітня безсумнівно стоїть режим Башара Асада, зокрема він називає Асада "архітерористом".

"Він (Асад) буквально і метафорично токсичний. І Росії пора прокинутися від цього факту. У неї все ще є час, щоб стати на правильний бік", - пише Джонсон.

За його словами, Росія могла б "приєднатися до коаліції з більш ніж 60 країн у боротьбі проти ІД, зберегти свої стратегічні інтереси в Сирії з перспективою більш продуктивних відносин із президентом Трампом і розумінням, що Захід зрештою допоможе відновити країну".

"Натомість вони (Росія) повинні взяти на себе зобов'язання забезпечити реальне припинення вогню, покласти край використанню хімічної зброї та бочкових бомб, а також домогтися політичного врегулювання, що звільняє сирійців від тиранії Асада", - вважає Джонсон.

На його думку, РФ "може допомогти усунути його (Асада) через ретельно контрольований перехідний процес, який збереже ключові державні інститути і допоможе країні вступити в стабільне і плюралістичне майбутнє".

У своїй статті Джонсон також попереджає Асада, що США готові до нових атак.

"Америка завдала удару і може, звичайно, зробити це знову", - пише він.

За словами Джонсона, життєво важливо, щоб російські люди розуміли "жахливу природу режиму, який вони підтримують".

Крім того, дипломат вважає, що нинішня сирійська криза "є, по суті, можливістю для Росії, яка досягла найвищої точки свого впливу в Сирії". І зараз, на думку Джонсона, для РФ "безумовно, той момент, коли потрібно піти на розумний компроміс".

Нагадаємо, раніше Борис Джонсон розкритикував рішення Росії накласти вето на резолюцію щодо застосування хімічної зброї в Сирії.