ua en ru

Глава британського банку Barclays пішов у відставку через фінансовий скандал

Виконавчий директор британського банку Barclays Боб Даймонд пішов у відставку через фінансовий скандал. Постанова про відставку глави банку набуває чинності сьогодні, говориться в повідомленні Barclays.

Скандал вибухнув після оголошення результатів розслідування маніпуляцій, що проводилися Barclays і рядом інших великих банків при визначенні однією з ключових в світі ставок міжбанківського кредитування - LIBOR (London InterBank Offered Rate).

Напередодні про відхід у відставку з аналогічних причин оголосив голова ради директорів Barclays Маркус Ейджіус, призначений відповідальним за пошуки нового виконавчого директора. Поки відповідний кандидат не буде знайдений, Ейджіус залишиться на посаді голови.

Нагадаємо, 27 червня 2012 р. найбільший британський банк Barclays був оштрафований на 452 млн дол. регуляторами США і Великобританії за махінації при визначенні ставки LIBOR. Розслідування махінацій з LIBOR було розпочато в 2008 р. і крім Barclays торкнулося таких великих банків, як Royal Bank of Scotland, Lloyds Banking Group, Citigroup, HSBC, UBS і Deutsche Bank, причому Barclays став першим банком, який визнав свою відповідальність. Як з'ясувало слідство, співробітники Barclays в період з 2005 р. по 2009 р. неодноразово маніпулювали ставкою LIBOR.

LIBOR є визнаним індикатором фінансових ресурсів, основною ставкою на міжбанківському ринку, за якою банки кредитують один одного.

Історія Barclays нараховує більше 300 років, банк активно діє більш ніж в 50 країнах світу, а штат співробітників складає близько 145 тис. чоловік. Чистий збиток банківської групи Barclays в I кварталі 2012 р. склав 337 млн ​​фунтів стерлінгів (543,7 млн дол.) проти чистого прибутку роком раніше у розмірі 1,24 млрд фунтів.