ua en ru

ДКЦПФР планує регламентувати взаємодію емітентів і посередників в питаннях обов'язкового розкриття інформації.

Державна комісія України з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) планує регламентувати взаємодію емітентів і посередників в питаннях обов'язкового розкриття інформації. Про це на прес-конференції за підсумками засідання ДКЦПФР заявив голова комісії Дмитро Тевелєв, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми доручили Агентству з розвитку інфраструктури фондового ринку розробити і представити комісії в двотижневий термін регламент взаємодії комісії, емітентів і потенційних посередників на ринку надання подібного роду послуг. Цей регламент і повинен наказувати і склад суб'єктів (які зможуть бути посередниками), і їх права і обов'язки", - сказав Д.Тевелєв.
Він також нагадав, що існуюча нормативна база зобов'язує емітентів особисто займатися розкриттям інформації в системі ДКЦПФР , проте не забороняє удаватися до послуг посередників при підготовці відповідної інформації до розкриття. "Багато емітентів не займалися підготовкою, форматуванням і розміщенням інформації особисто. А доручали це посередникам. Посередникові передавався індивідуальний ключ доступу до системи. Користуючись цим ключем, посередники намагалися увійти до системи, які не є відкритою - зламати цю систему. Або були варіанти, коли подавалася інформація свідомо спотворена, свідомо неправильна, яка є підставою для або покарання емітента тим або іншим чином, або могла використовуватися, і часто використовувалася в тих або інших корпоративних конфліктах, тому що посередник відповідальності не ніс. Для того, щоб захистити емітента від недобросовісних посередників, і користувачів інформації від спотворення інформації, і було ухвалено рішення, за якому підготовку, форматування звітності - може емітент доручати посередникові. Але розміщення, розкриття інформації, - повинен проводити емітент особисто, безпосередньо сам. Або через свої виходи в Інтернет, або через інфраструктуру комісії. Користуючись послугами посередників, емітент зобов'язаний укладати з ними договори, в яких прописувати відповідальність посередника за достовірність і точність інформації", - сказав Д.Тевелєв.