ua en ru

ДКЦПФР має намір врегулювати і вирішити проведення "односторонніх операцій" з ЦБ в 2 півріччі 2010 р.

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку України має намір врегулювати і вирішити проведення «односторонніх операцій» з ЦБ в 2 півріччі 2010 р. Про це на прес-конференції повідомив член ДКЦПФР Сергій Бірюк, передає кореспондент РБК-Україна.

«Комісія підготувала положення, ці операції, «односторонки», можна буде виконувати. Якщо після багатьох суперечок, це положення вийде, то це буде запущено. . До червня воно повинне бути, якщо буде благополучно, ніхто не поверне, не відправить на доопрацювання капітальне, за 2-3 місяці воно набере сили. Ніхто з бірж і регуляторів не заперечує», - зазначив С.Бірюк. Йдеться про операції з ЦБ, які проводяться не між двома торговцями - членами біржі, а між членом біржі і його контрагентом (клієнтом).

Як зазначила глава ради директорів ВАТ «Фондова Біржа ПФТС» Ірина Заря, на односторонні операції з ЦБ на розвинених фондових майданчиках світу припадає до 20% обсягу торгів. «У Лондоні, у Франкфурті, вони до цих пір складають 20% ринку. Не виключено, що ми теж вводитимемо якийсь інструмент центрального контрагента, просто хотілось би створювати його не як тимчасове рішення, а як схему, аналогічну тим, які існують на ринках Європи, яка б забезпечувала кліринг у повному обсязі», - пояснила І.Заря. Вона також зазначила, що схема з використанням центрального контрагента використовується основним конкурентом ПФТС - «Українською біржею». «На «УБ» вони ввели схему третьої особи, який називається центральним контрагентом, і він дає можливість всі види операцій пропускати через центрального контрагента», - сказала вона.

В той же час, за словами С.Бірюка, для ефективної роботи даного механізму потрібне удосконалення законодавства. «Вноситимемо зміну до законодавства, щоб систему центрального контрагента робити так, як в Європі. Ми цього року, в першій половині, вноситимемо зміни до закону через уряд до парламенту, які повинні будуть передбачити статус центрального контрагента», - сказав він.