ua en ru

ДКЦПФР затвердила порядок запобігання маніпулювання цінами при здійсненні операцій з ЦП

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) затвердила порядок запобігання маніпулювання цінами під час здійснення операцій з цінними паперами на фондовому ринку. Про це на брифінгу заявив голова ДКЦПФР Дмитро Тевелєв, передає кореспондент РБК-Україна.

Д.Тевелєв пояснив, що у відповідному документі з'явилася позиція про те, що є, а що не є маніпулюванням. При цьому, угоди РЕПО, згідно з документом, винесені за рамки можливого маніпулювання.
"Сьогодні був прийнятий відповідний документ. З ним погодилися навіть професійні учасники ринку... Біржа буде давати фактаж, тобто вона буде моніторити ситуацію з точки зору тих критеріїв, які були встановлені, які встановлюються цим положенням. Після отримання відповідних документів від фондової біржі, комісія на своєму засіданні прийматиме рішення, був факт маніпулювання, або не було факту маніпулювання. На підставі розслідування біржами фактів маніпулювання, комісія буде вивчати, і аналізувати документи, а після цього приймати відповідні рішення", - зазначив Д.Тевелєв.
Д.Тевелєв додав, що ДКЦПФР розробила і направила до уряду проект закону про внесення змін до законодавчих актів, пов'язані з недопущенням маніпулювання угод з інсайдерською угодою.
"У цьому проекті передбачаються норми, пов'язані з кваліфікацією маніпулювання: що є, що не є маніпулюванням. Це кореспондується з порядком, який був сьогодні затверджений. Додатково вноситься пропозиція про внесення змін до адміністративного і кримінального кодексу для того, щоб криміналізувати цей злочин, для того, щоб визначити санкції, міру злочину щодо осіб, які викриті в угодах з маніпулюванням", - зазначив Д.Тевелєв.