ua en ru

ДКЦПФР розробила проект рішення щодо положення про визначення вартості чистих активів інститутів спільного інвестування

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР), у зв'язку з необхідністю врегулювання низки питань в оцінці активів інститутів спільного інвестування, з якими стикаються компанії з управління активами, розробила проект рішення "Про затвердження змін до положення про визначення вартості чистих активів інститутів спільного інвестування", який схвалений за результатами розгляду на засіданні Комісії 18 квітня 2011 р., повідомляє прес-служба комісії.

Зокрема проект рішення спрямований на врегулювання питань оцінки "проблемних" активів, таких, як цінні папери, обіг яких зупинено; облігації, по яким емітент не виконує свої зобов'язання; грошові кошти, розміщені на депозитних рахунках банків із тимчасовою адміністрацією.

Так, станом на 31 грудня 2010 р. приблизна оцінка акцій, випуски яких зупинені і які знаходяться в активах ІСІ, складає близько 343 млн грн. Проектом рішення переглянута процедура оцінки акцій, випуски яких зупинені, - протягом 12 місяців після дати зупинки обігу такі акції оцінюються за останньою балансовою вартістю. Після вказаного періоду в перші 3 місяці вартість цінного паперу зменшується на 50%, кожні подальші 3 місяці - на 25%. У разі відновлення обігу акцій їх вартість збільшується до тієї, яка була на дату зупинки.

Проектом рішення передбачено, що у разі, якщо на дату, на яку здійснюється оцінка активів ІСІ, біржовий курс цінних паперів не визначено, оцінка таких цінних паперів здійснюється за останньою балансовою вартістю. У проекті рішення також приділена увага оцінці акцій, які не внесені або виключені з біржового списку організаторів торгівлі. Оцінка таких цінних паперів відбуватиметься на підставі інформації про прибутковість/збитковість емітента.

Також в проекті рішення приділена увага оцінці грошових коштів і металів, що розміщені на рахунках банків, які не виконують своїх зобов'язань і в яких введена тимчасова адміністрація. У першому випадку оцінка проводиться із застосуванням коефіцієнта 0,9, який зменшується на 0,1 кожен подальший місяць. У другому випадку перші три місяці дії тимчасової адміністрації застосовується ти й же коефіцієнт, а надалі йде його зменшення на 0,1 кожен подальший місяць.