ua en ru

ГК "Юнігран" розглядає можливість проведення IPO на Варшавській фондовій біржі

Група компаній (ГК) «Юнігран», найбільший виробник гранітного щебеню в Україні, розглядає можливість проведення IPO на Варшавській фондовій біржі в середньостроковій перспективі. Про це РБК-Україна повідомив президент ГК «Юнігран» Ігор Наумець.

За його словами, незважаючи на непросту ситуацію, що склалася на польському фондовому ринку, а також ряд передували скандалів, що торкнулися діяльність деяких українських компаній, акції яких вже котируються на Варшавській фондовій біржі, в середньостроковій перспективі «Юнігран» як і раніше розглядає можливість проведення IPO в Варшаві.

Наумець зазначив, що «апетит до ризику» у інвесторів на польському фондовому ринку зараз на дуже низькому рівні, і загальна кон'юнктура є несприятливою для проведення IPO, але, тим не менш, польський ринок зберігає високий рівень ліквідності і є як і раніше одним з оптимальних для розміщення середніх за розміром компаній у нашому регіоні. І стереотип, що сформувався в останній час, про «низьку якість» емітентів з України у зв'язку зі слабкими макроекономічними перспективами, низькою культурою звітності та відносин з інвесторами, неадекватними системами корпоративного управління і т. д. також не додає оптимізму».

Але ж всі ці причини є індивідуальними, підкреслив Наумець, хоча «дещо не дуже успішних прикладів, як це не прикро, кидають тінь на всі українські компанії на Варшавській біржі. А адже багато компаній, що ведуть бізнес в Україні, демонструють дуже непогані показники».

Як приклад Наумець навів той факт, що за 2012 р. ГК «Юнігран» збільшила продажі на 15%, продемонструвавши при цьому досить високі показники прибутковості, збільшивши клієнтську базу і розширивши продажу на нові ринки. За словами Наумця, подальші плани «Юнігран» пов'язані із зростанням обсягів випуску продукції, подальшим технічним переоснащенням, впровадженням новітніх технологій, розвитком суміжних видів бізнесу і експансією на нові ринки.

При цьому президент ГК зазначив, що на сьогоднішній день «Юнігран» втілює в життя свою інвестиційну програму з використанням власних ресурсів, а також веде переговори з низкою міжнародних фінансових організацій у частині залучення довгострокових інвестицій.

«Ми сподіваємося, що рівень оптимізму польських інвесторів рано чи пізно підніметься, і окремі вітчизняні компанії зможуть зламати всі стереотипи і знову відкрити шлях Україні до такого цікавого джерела інвестиційних ресурсів як польський фондовий ринок, а інвесторам з Польщі - заробити на активному та якісному зростанні таких компаній», - сказав Наумець.

Компанія «Юнігран» заснована 30 грудня 1996 р. На українському будівельному ринку компанія «Юнігран» є лідером з виробництва і постачання гранітного щебеню. Вона виробляє найрізноманітніший асортимент продукції для шляховиків, будівельників, покрівельників і ландшафтних дизайнерів.

У 1998 р. фірма вийшла на міжнародний ринок, уклавши контракти з Росією, Польщею та Литвою.

Для забезпечення клієнтів продукцією, «Юнігран» придбав більше 300 власних вагонів. Щорічно компанія перевозить понад 6,5 млн тонн вантажу. Для клієнтів, які не мають власних під'їзних шляхів, налагоджена доставка вантажів автотранспортом. Для цих цілей було придбано 50 великовантажних автомобілів «Volvo» вантажопідйомністю від 25 до 45 тонн.

Президент ГК «Юнігран» - Ігор Наумець.

Читайте також: Компанія "Юнігран" продовжує модернізацію виробництва на видобувних підприємствах