ua en ru

Німеччина розірвала угоду про обмін даними зі спецслужбами США

Німеччина розірвала угоду з Великобританією, Францією і США про обмін інформацією, отриманою при спостереженні за телекомунікаційними мережами. Відповідні документи направлені до МЗС країн-учасниць угоди.

Німеччина розірвала угоду з Великобританією, Францією і США про обмін інформацією, отриманою при спостереженні за телекомунікаційними мережами. Відповідні документи направлені до МЗС країн-учасниць угоди, повідомляє Deutsche Welle.

Документ, згідно з яким США, Франція і Великобританія могли скористатися даними, отриманими німецькою розвідкою (BND) при моніторинг поштового й телефонного зв'язку громадян, діяв з 1968 року. Його скасування, на думку глави німецького МЗС Гідо Вестервелле, стало "необхідним і правильним наслідком дискусій останніх тижнів про захист особистого життя".

Відзначається, що незважаючи на наявність домовленостей, фактично вони ніякої ролі не грали - з моменту об'єднання Німеччини запитів від спецслужб США, Великобританії і Франції не надходило.

Нагадаємо, що тісне співробітництво німецьких і американських спецслужб в спостереженні за громадянами ЗМІ стало відомо в липні. Німецьке Федеральне відомство з охорони конституції користувалося програмним забезпеченням Агентства національної безпеки (АНБ) США XKeyscore.

Програма дозволяла відстежувати користувачів за ключовими словами у пошукових системах. Крім того, вона була в змозі за кілька днів зібрати інформацію про всі необхідні з'єднання і частково видати зміст мережевого спілкування. При цьому близько 500 млн даних, щомісяця одержуваних АНБ від колег з ФРН, 180 млн опинялися в доступі спецслужби завдяки XKeyscore.

Читайте також: Обама заявив, що готовий внести зміни в програму збору особистих даних

Про те, що АНБ використовує програму по збору персональних даних під кодовою назвою PRISM, засобам масової інформації повідомив екс-співробітник агентства Едвард Сноуден. Завдяки цій програмі спецслужби отримують доступ до приватних комунікацій в Інтернеті, що обслуговуються такими корпораціями, як Google, Microsoft, Facebook, Yahoo! та ін.

Новини про секретну розвідувальну програму викликали хвилю обурення в США. Інші країни долучилися до дискусії після чергових викриттів Сноудена, що стосуються спостереження американської розвідки за чиновниками Євросоюзу та інших держав. За словами Сноудена, британська розвідка зчитувала дані німецьких цифрових телекомунікаційних мереж.

15 липня 2013 р. канцлер ФРН Ангела Меркель (на фото) закликала країни Євросоюзу потурбуватися системами захисту даних. За її словами, Німеччина хотіла б запропонувати ЄС єдине законодавство в області захисту даних замість індивідуальних законів у кожній державі.