ua en ru

Німеччина пропонує запустити в дію постійний європейський Стабфонд вже в кінці жовтня

Уряди держав, що входять в Євросоюз, прискорили роботу щодо запуску спеціального стабілізаційного фонду зони євро, відомого як Європейський стабілізаційний фінансовий механізм (ESM), передає радіостанція "Маяк".

Спочатку планувалося, що цей механізм повинен був почати свою роботу в липні 2012 р. Проте напередодні стало відомо, що уряд Німеччини готує спеціальне рішення, що дозволяє Фонду приступити до стабілізації ринку держоблігацій зони євро вже в кінці жовтня.

В результаті, в єврозоні з'явиться фінансова структура, здатна забезпечити стабільність ринку держоблігацій Італії та Іспанії, відзначають фахівці.

Очікується, що ESM зможе купувати на вторинному ринку облігації країн зони євро, що зазнають фінансових труднощів, а також випускати власні облігації для збільшення своїх власних активів.

Для того щоб забезпечити фінансову підтримку проблемних країн зони євро, ESM повинен буде мати у своєму розпорядженні 500 млрд євро. Суму цю складуть внески і гарантії членів валютного союзу. Найбільший внесок доведеться внести Німеччині - 27,15%.