ua en ru

У Німеччині на шість років засудили школярку за пособництво ІДІЛ

У Німеччині на шість років засудили школярку за пособництво ІДІЛ Фото: школярку засудили за посібництво Ід

Захист засудженої подав апеляцію

Громадянку Німеччини марокканського походження 16-річну Сафію С., яка напала з ножем на поліцейського в Ганновері, засудили до шести років позбавлення волі у виправній установі для неповнолітніх. Таке рішення оголосив у четвер, 26 січня, Вищий земельний суд в місті Целле, розташованому у федеральній землі Нижня Саксонія, передає Deutsche Welle.

Так, дівчину звинуватили у спробі вбивства, нанесенні тяжких тілесних ушкоджень і пособництві терористичному угрупованню "Ісламська держава" (ІДІЛ).

Відзначається, що слідство офіційно вважає її першою представницею угруповання, яка здійснила в Німеччині теракт за наказом ватажків ІД. Сафія визнала свою провину і двічі принесла вибачення поліцейському - в листі з СІЗО і в залі суду. У зв'язку з цією обставиною захист наполягає на тому, що вона не є радикальною ісламістскою, і вимагає пом'якшити покарання.

Захист засудженої відразу після оголошення вироку подав апеляцію, посилаючись на те, що в тій ситуації ганноверська поліція "діяла недостатньо професійно".

Так, Сафія С. 26 лютого 2016 року напала з ножем на 34-річного співробітника поліції на вокзалі в Ганновері. Поліцейський отримав важкі поранення, але вижив.

За даними слідства, в січні 2016 року школярка побувала в Стамбулі, маючи намір згодом приєднатися до ІД в Сирії. Але мати забрала її з Туреччини до Німеччини. Пізніше Сафіі вдалося в інтернеті вступити в контакт з представниками ІД, які керували її нападом в Ганновері.

При цьому 20-річний друг засудженої, німець сирійського походження, який знав про плани дівчини, засуджений до двох з половиною років позбавлення волі за недонесення.

Нагадаємо, німецька поліція заарештувала ймовірного спільника ісламіста, затриманого 20 січня, за підозрою у підготовці теракту в Відні.